10 tips voor woningfotografie

Gepubliceerd op 13 juni 2019

Zo maak je jouw woning verkoopklaar

Men zegt wel eens: “Je hebt maar één kans voor een eerste indruk.” Dat geldt voor een ontmoeting tussen personen, maar met de presentatie van je woning op Funda is het eigenijk niet anders. Binnen enkele seconden beslist iemand of hij wel of niet geïnteresseerd genoeg is in een woning om deze verder te bekijken. Deze keuze wordt, naast de locatie van de woning en de vraagprijs, grotendeels gebaseerd op de foto’s. Woningfotografie is dan ook één van de belangrijkste onderdelen van je online woningpresentatie.

Gaat jouw woning binnenkort in de verkoop? Wacht dan niet met opruimen en schoonmaken tot het moment dat de bezichtigingen beginnen, maar zorg ervoor dat je woning al tiptop in orde is voordat de foto’s gemaakt worden. Onze 10 tips voor woningfotografie helpen je op weg.

Onze 10 tips voor woningfotografie

Het behoeft geen uitleg dat een fris schoongemaakt huis beter in de smaak zal vallen dan een smoezelig uitziende woning. Maar wat kun je nog meer doen, om je huis zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren op de foto’s? Hier onze top 10 tips voor goede woningfotografie:

1. Zorg voor veel lichtinval

Iedereen vindt het prettig om veel licht te hebben in huis. Schuif dus voor het maken van de foto’s alle gordijnen en jaloezieën open. Check ook even of er buiten geen blokkerende elementen voor de ramen staan, zoals grote plantenbakken of bomen en struiken die eigenlijk een snoeibeurt nodig hebben. En zet in de meest donkere hoeken van je huis gerust een lamp aan voor de foto.

2. Zorg voor openheid en ruimtelijkheid

Staan er grote banken of kasten die de zichtlijnen in huis blokkeren? Kijk dan of je door te schuiven met meubels wat meer lucht in huis kunt creëren. Of vervang enkele ouderwetse of zwaar uitziende meubels door luchtigere of modernere varianten. Tip: spiegels doen kleine ruimtes groter lijken – en reflecteren tegelijkertijd het licht!

3. Berg persoonlijke items op

Het is goed als je huis sfeer heeft, maar een té persoonlijke inrichting werkt averechts. Men moet zich wel direct thuis kunnen voelen en zich kunnen voorstellen de volgende bewoner van het huis te zijn. Vervang dat familieportret dus even voor een botanische print of kunststuk.

4. Maskeer sporen van huisdieren

Niet iedereen houdt van huisdieren. Bij het zien van een grote hondenmand of kattenbak, kan de kijker misschien huiverig worden voor nagelafdrukken in vloeren of vlekken van vieze pootjes. Berg de bench, dierenspeeltjes en drinkbakken dus liever even op.

 

 

5. Belicht alle functies van iedere ruimte

Heeft je keuken een barretje? Zet daar voor de foto dan even een mooie fles wijn op met twee glazen. Staat je zolder al leeg, maar zou dit de ideale thuiswerkplek zijn? Zet er dan tijdelijk een bureau neer, zodat men de potentie van de ruimte kan zien. Heb je een mooie loungeplek in je tuin? Kleed deze dan leuk aan, zodat de kijker zich een beeld van een gezellige, warme zomeravond kan voorstellen.

6. Creëer een boetiekhotel-gevoel in badkamer en slaapkamer

Met luxe uitziend beddengoed en mooie handdoeken krijgt je huis nét even wat meer cachet. Koop een lijn luxe doucheproducten, met flessen in dezelfde kleur, en zet een mooi accessoiresetje bij de wastafel. Heb je een open kledingkast in je slaapkamer? Haal dan de helft eruit en deel de kast mooi in.

7. Imiteer het perfecte leven

Bij iedereen ligt wel eens een appel te rotten op de fruitschaal, maar op Funda willen we dat gewoon even niet zien. Dus zorg voor een goedgevulde fruitschaal met vers fruit, koop wat grote bossen bloemen, haal de stompjes uit je kaarsenhouders en zet er nieuwe in, koop een stapeltje goede boeken of hippe tijdschriften, koop wat mooie grote potplanten et voilà: jouw huis lijkt perfect!

8. Speel met kleur

Strakke fotografie met een terugkerend kleurenthema zorgt voor een uitgebalanceerde fotoreportage. Wat bedoelen we daarmee? Koop enkele accessoires in een bepaalde kleur en laat deze op alle foto’s terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, een zeeppompje, kussenhoezen, een dienblad, woonaccessoires, keukentextiel, een lampenkap en misschien zelfs (kunst)bloemen in dezelfde kleur rood of geel. Oogt fantastisch op de foto. Tip: heb je een grote boekenkast? Sorteer deze eens op kleur!

9. Let op de details

De kleinste details kunnen een foto rommelig maken. Een lange strook toiletpapier die onder de wc-rolhouder uitpiept. Vingerafdrukken op de glazen deur van de oven. Dorre blaadjes in die potplant. Een lenzenbakje en telefoonoplader op het nachtkastje. Stapeltjes post. Haal alles weg wat ‘ruis’ op de foto veroorzaakt.

10. Schakel een verkoopstylist in

Heb je zelf geen kritisch oog en ben je benieuwd hoe een ander jouw woning ziet? Dan is het inschakelen van een verkoopstylist wellicht een goed idee! Een stylist weet precies wat goed werkt op woningfoto's en hoe je meer kijkers kunt trekken met je presentatie. Diverse verkopers hebben daar de vruchten al van geplukt.

Met een goede presentatie haal je meer uit de verkoop!

Een verzorgd interieur en mooie online presentatie kunnen voor meer kijkers zorgen. En hoe meer kijkers je woning trekt, hoe groter het concurrentiegevoel wordt. Zo kun je als verkoper het maximale uit de verkoop halen. Heb je vragen over woningpresentatie en -fotografie? Of ben je benieuwd naar de mogelijkheden van verkoopstyling? Neem gerust contact met ons op.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten