Belastingvrij schenken ten behoeve van een huis

Gepubliceerd op 18 januari 2019

Hoe werkt het en wat zijn de regels?

Wanneer je privé vermogen bezit, is het fijn om zelf te kunnen bepalen wie hier recht op heeft na je overlijden. Dat kun je doen door een testament op te maken. Een andere, steeds populairder wordende optie is het doen van een gift terwijl je nog in leven bent; het zogeheten belastingvrij schenken. Bij een belastingvrije schenking hoef je, de naam zegt het al, geen belasting te betalen over de gift. Het volledige bedrag gaat dus naar de ontvanger! En er zitten nog meer mooie voordelen aan...

Belastingvrij schenken: de mogelijkheden

Elk jaar mag een ouder zijn kind een bedrag van € 5.428,- belastingvrij schenken. Van deze schenking hoeft men geen aangifte te doen. Is het kind tussen de 18 en 40 jaar oud, dan mag men éénmalig een hogere schenking doen, van maximaal € 26.040,-. Het kind hoeft bij deze schenking geen tegenprestatie te verrichten en mag het geld naar eigen inzicht besteden, of bijvoorbeeld op een spaarrekening zetten.

Nog interessanter wordt het wanneer de schenking wordt gebruikt voor een studie of woning. Wordt het geschonken bedrag gebruikt voor de betaling van een opleiding, dan ligt de limiet voor een eenmalige belastingvrije schenking vele malen hoger, namelijk op € 54.246,-. En wordt de gift gebruikt voor het aanschaffen of verbouwen van een woning, of voor het aflossen van een hypotheek, dan mag de ouder zijn kind eenmalig maar liefst € 102.010,- schenken. Deze schenking mag overigens ook gedaan worden aan een ander familielid of zelfs aan een kennis – mits de ontvanger maar tussen de 18 en 40 jaar oud is.

Waarom belastingvrij schenken?

Naast dat er geen belasting betaald hoeft te worden in bovengenoemde gevallen, zijn er nog diverse voordelen te noemen. Door het doen van een schenking, wordt het eigen vermogen van de gever kleiner, waardoor men minder vermogensbelasting hoeft te betalen. Daarnaast is het zo dat wanneer je in een zorginstelling komt te wonen, er gekeken wordt naar je eigen vermogen bij het bepalen van je eigen bijdrage. Heb je minder eigen geld, dan ben je ook minder geld kwijt aan je eigen verzorging. En als laatste, misschien wel de beste reden: hoe mooi is het om geld dat je zelf niet gebruikt, dankbaar gebruikt te zien worden door je kinderen. Dubbel genieten!

Tot slot

Nog enkele serieuze kanttekeningen. Denk eraan dat bovengenoemde vrijstellingen altijd voor beide partners samen gelden; je kunt dus niet als vader en moeder allebei € 102.010,- schenken aan je kind. De eenmalige verhoogde schenking mag wél gesplitst worden over drie jaren, bijvoorbeeld eerst voor de aankoop van het huis, het jaar erna voor een verbouwing en het derde jaar voor het aanschaffen van inboedel. Tot slot is het ook mogelijk om een schenking te doen op papier, wanneer je wel het vermogen hebt, maar niet in liquide middelen maar bijvoorbeeld in een pand.

Vraag advies

Indien je voornemens bent van bovengenoemde rechten gebruik te maken, raadpleeg dan altijd een financieel adviseur of neem contact op met de belastingdienst.

 

Bronnen: Infonu, Heetebrij, bnr-groep, Consumentenbond

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten