De gekte op de woningmarkt neemt af

Gepubliceerd op 17 januari 2019

Woningmarktcijfers vierde kwartaal 2018

De gekte op de woningmarkt begint af te nemen. De voortdurende prijsstijgingen lijken binnenkort een plafond te bereiken, de daling van het aantal verkopen lijkt te stagneren en het aanbod van beschikbare woningen is voor het eerst in 4,5 jaar gestegen.

Woningmarktcijfers landelijk

“We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen,” aldus Ger Jaarsma, voorzitter van de NVM. Dat uit zich volgens Jaarsma onder andere in een zekere afkoeling op de meest verhitte delen van de woningmarkt. Het hoge prijsniveau zorgt ervoor dat de snelheid waarmee woningen verkocht worden, begint af te nemen. Anderzijds worden er steeds meer woningen te koop gezet en wordt de verkooptijd langer. Deze factoren resulteren in een stijging van het aantal beschikbare woningen. Het algemene beeld wordt dus wat rustiger – maar helemaal stabiel is de woningmarkt nog lang niet.

Hoe is de markt in onze regio?

In de regio Den Bosch zijn het afgelopen kwartaal voornamelijk minder hoekwoningen en appartementen verkocht. Dit zijn de twee typen woningen waarvan zowel de gemiddelde prijs per vierkante meter als de verkooptijd in 2018 het meest zijn gestegen. Bij de overige typen woningen is die prijsstijging iets milder geweest en zijn er in het afgelopen kwartaal ook iets meer van verkocht. Is dit het signaal van de consument die de gekte een halt toeroept?

Voorspelling 2019

Ger Jaarsma voorziet voor 2019 een beginnende stabilisatie van de woningmarkt, maar de regionale verschillen blijven: oververhitte stedelijke gebieden zullen wat afkoelen en ruime landelijke gebieden zullen eerst nog een piek moeten doorstaan.

 

Bron: NVM

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten