De vraagprijs bieden: maakt mij dat automatisch koper?

Gepubliceerd op 14 augustus 2017

Een veelgestelde vraag.

Gemiddeld genomen verhuizen Nederlanders zo’n zeven keer in hun leven. Dat zijn verhuizingen naar zowel koopwoningen als huurwoningen bij elkaar opgeteld. Een woning kopen doe je dus niet zo vaak. En er zit meestal ook nog eens een aantal jaren tussen, waardoor de wet- en regelgeving in de tussentijd mogelijk veranderd is. Niet zo gek dus, dat veel kopers en verkopers met vragen zitten.

Eén van de onderwerpen waarbij veel vragen naar boven komen is het onderhandelingsproces. Vooral in de huidige markt kan het soms bijzonder hard gaan met koopwoningen. Veel kopers zijn bang achter het net te vissen en willen dan ook direct de vraagprijs bieden. Zij denken dat wanneer ze de vraagprijs bieden, ze de woning automatisch hebben gekocht. Maar is dit wel zo?

De vraagprijs bieden maakt je niet automatisch koper

Het antwoord op deze vraag is kort: nee, de vraagprijs bieden maakt je niet automatisch de koper van de woning. Hoe dat precies zit, leggen we graag uit. De vraagprijs die een verkoper stelt, is in principe een uitnodiging voor geïnteresseerden om een bod uit te brengen. Alle geïnteresseerden mogen zelf bepalen hoe hoog hun bod is. Dit kan de vraagprijs zijn, maar mag ook een bod onder of boven de vraagprijs zijn. De verkoper beslist vervolgens zelf met welke partij hij in onderhandeling wil gaan. Pas als de verkoper een tegenbod uitbrengt als reactie op jouw bod, ben je in onderhandeling. Krijg je géén tegenbod, dan ben je ook niet in onderhandeling. Ook al had je de vraagprijs geboden.

Een bod bevat meer dan alleen een verkoopprijs

Belangrijk om te onthouden is dat een bod meer inhoudt dan alleen een prijs. Ook de bijbehorende voorwaarden zijn van groot belang. De belangrijkste onderdelen van de voorwaarden zijn de datum van de overdracht en een eventueel voorbehoud van financiering. De door jou gestelde voorwaarden kunnen de keuze van de verkoper sterk beïnvloeden: ben je flexibel in de datum van overdracht en heb je geen voorbehoud van financiering nodig omdat je zeker weet dat je de woning kunt betalen? Dan kan het zomaar zijn dat de verkoper liever met jou in zee gaat dan met iemand die een hogere prijs biedt, maar minder zekerheid en flexibiliteit biedt.

Begeleiding nodig? Schakel een aankoopmakelaar in

Het kopen van een huis is enorm spannend. Het geluk moet soms een beetje aan je zijde zijn, maar ook een goede strategie verbetert jouw onderhandelingspositie aanzienlijk. Een goede aankoopmakelaar bereikt vaak beter resultaat dan dat je zelf zou kunnen. Bovendien behartigt een aankoopmakelaar jouw belangen; je makelaar zal ervoor zorgen dat er goede afspraken worden gemaakt en dat deze ook goed worden vastgelegd. Ook voert een aankoopmakelaar een eindinspectie uit voor de overdracht van de woning. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

Wil je gaan kopen en ben je op zoek naar een ervaren aankoopmakelaar? Wij begeleiden je graag bij dit spannende traject. Neem contact met ons op voor een kennismakingsgesprek, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Save

Save

Save

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten