De Wet vaste huurcontracten

Gepubliceerd op 09 juli 2024

Sinds 1 juli 2024 is er veel veranderd voor huurcontracten in Nederland.

Dankzij de goedkeuring van de Wet vaste huurcontracten door de Eerste Kamer is het standaard om huurcontracten voor onbepaalde tijd af te sluiten. Deze ingrijpende verandering heeft grote gevolgen voor zowel huurders als verhuurders. Of je nu een woning wilt verhuren of zelf op zoek bent naar een huurwoning, het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over de nieuwe regels. In deze blogpost nemen we je mee door de belangrijkste veranderingen en wat deze betekenen voor jou. Zo ben je goed voorbereid op de nieuwe situatie en weet je precies waar je aan toe bent. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over de Wet vaste huurcontracten.

Het afsluiten van tijdelijke huurcontracten is sinds 1 juli 2024 aanzienlijk lastiger. De nieuwe wet verplicht verhuurders in de meeste gevallen om een huurcontract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals verhuur aan studenten, expats, of mensen die tijdelijk elders moeten verblijven, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding. Hier gaan wij later in de blog verder op in.

Wil je je eigen woning verhuren? Vergeet dan niet dat je hiervoor schriftelijke toestemming van je bank/hypotheekverstrekker voor nodig hebt. Geen toestemming kan negatieve gevolgen hebben voor de verhuur.

De Wet vaste huurcontracten is ingevoerd om huurders meer zekerheid te bieden. Door het normaliseren van huurcontracten voor onbepaalde tijd krijgen huurders dezelfde rechten als voorheen, wat bijdraagt aan hun stabiliteit en zekerheid. Als verhuurder is het dus cruciaal om bereid te zijn een huurcontract voor onbepaalde tijd aan te bieden. Het is erg belangrijk dat verhuurders deze nieuwe regels begrijpen en zich eraan houden om juridische complicaties te voorkomen. Sinds 1 juli 2024 moeten verhuurders meestal direct een vast huurcontract aanbieden.

Er zijn echter enkele uitzonderingen waarbij een huurcontract voor bepaalde tijd is toegestaan. Dit zijn situaties waarin tijdelijke huur juist wenselijk is voor de huurder. Er wordt hiervoor dus weer gekeken naar het belang van de huurder.

De uitzonderingen zijn:

 • Studenten: tijdelijk huren in een andere plaats vanwege studie.
 • Werkzaamheden of renovatie: tijdelijk elders wonen vanwege renovatie of werkzaamheden aan de eigen woning.
 • Maatschappelijke opvang of sociale noodsituatie: huurders die uit een opvangsituatie komen of in een sociale noodsituatie verkeren.
 • Tweede kans: huurders die een tweede of laatste kans krijgen nadat een eerder huurcontract is beëindigd, bijvoorbeeld door overlast.
 • Jongeren (16-27 jaar): jongeren die een huurcontract overnemen van een overleden ouder/verzorger.
 • Scheiden: tijdelijk huren vanwege een scheiding en dichtbij de kinderen willen wonen.

Naast de hierboven genoemde uitzonderingen, blijven er situaties waarin een vast huurcontract onder voorwaarden kan worden opgezegd:

 • Leegstandwet: huren van een woning die tijdelijk leeg staat en te koop staat, met toestemming van de gemeente.
 • Tussenhuur/diplomatenclausule: huren van een woning van iemand die tijdelijk afwezig is, bijvoorbeeld vanwege een lange reis of werk in het buitenland.
 • Doelgroepencontract: huren van een woning onder specifieke doelgroepencontracten, zoals studentenhuisvesting.
 • Hospitaverhuur: huren in dezelfde woning als de verhuurder, waarbij gemeenschappelijke voorzieningen worden gedeeld.
 • Vakantiewoning: huren van een woning voor een korte periode, bijvoorbeeld een vakantiehuis.

Samengevat: ga je huren of verhuren dat is het belangrijk de nieuwe huurregels en de uitzonderingen te kennen. Deze veranderingen geven huurders meer zekerheid en stabiliteit. Verhuurders moeten zich aanpassen aan de nieuwe wetgeving. Door goed geïnformeerd te zijn, kun je gebruikmaken van een eerlijkere en duidelijkere huurmarkt. Wil je weten welke regels voor jou specifieke situatie gelden? Neem contact met ons op. Wij kunnen je zowel bij het verhuren als bij het huren van een woning helpen en kunnen je helpen met het maken van de beste keuzes.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten