"Doorstromers hebben het goed, starters hebben het zwaar"

Gepubliceerd op 21 oktober 2019

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2019

Landelijke markt

Vanwege de lage rente is het een goede tijd om te kopen zegt Gaby Balkema, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen. "Vooral voor huiseigenaren die doorstromen is het een gunstige tijd om dit te doen. Zij kunnen nu een nieuwe hypotheek afsluiten tegen een lagere rente en kunnen daardoor doorgaans een grotere woning kopen. Voor starters is het echter lastiger: voor een gemiddelde woning heb je op dit moment een bovengemiddeld salaris nodig," aldus Balkema.

Ook drijft de schaarste de prijzen verder omhoog. Dat is ook te zien in de kwartaalcijfers van het afgelopen kwartaal. Het aantal verkopen is zo goed als gestabiliseerd, terwijl de gemiddelde verkoopprijs met 7,2% is toegenomen. Deze staat nu op 313.000,-. 40% van de woningen gaat bovendien boven de vraagprijs weg. De looptijd is ongeveer gelijk gebleven en bedraagt op dit moment 38 dagen. 

Woningmarkt Den Bosch

In onze regio is het aantal verkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar licht gestegen. Dit geldt voor alle typen woningen, behalve voor appartementen; deze zijn met 10,2% minder verkocht. Vooral tweekappers en hoekwoningen gingen als warme broodjes over de toonbank, net als we vorig kwartaal zagen.

De gemiddelde transactieprijs is met 7,5% gestegen naar 351.000,-. Vooral voor vrijstaande woningen is het afgelopen kwartaal diep in de buidel getast; de gemiddelde transactieprijs steeg voor dit type woning het afgelopen jaar met maar liefst 18%, van € 484.000,- in het derde kwartaal van vorig jaar naar € 571.000,- in de afgelopen periode. Alleen voor tweekappers daalde de gemiddelde transactieprijs, met 6,2%. Het duurt op dit moment ook iets langer voordat je in verkoop staande woning wordt verkocht; met name appartementen gaan niet meer zo snel.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten