Een huis kopen in 2018 – hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Gepubliceerd op 11 januari 2018

Dit moet er in jouw spaarpot zitten.

De afgelopen jaren is de maximaal op te nemen hypotheek stapsgewijs gedaald naar 100% van de woningwaarde. Waar deze enkele jaren geleden nog op 106% stond, en men dus voldoende extra geld kon opnemen om de bijkomende kosten van te betalen, heeft men nu een spaarpotje nodig om dezelfde woning te kunnen aankopen. Ben je van plan in 2018 te gaan kopen? Dan is het handig om te weten op wat voor bedrag je ongeveer moet rekenen.

Hoe was de situatie in 2017?

We leggen dat het makkelijkst uit met een simpele rekensom: stel, in 2017 kocht je een woning voor 250.000,-. De kosten koper bedraagt gemiddeld 5% van de woningwaarde – in dit geval dus € 12.500,-. Om deze woning te kunnen kopen had je dus in totaal € 262.500,- nodig. De maximaal op te nemen hypotheek was in 2017 101% van de woningwaarde, in deze rekensom 252.500,-. Er was dus nog 10.000,-  aan eigen spaargeld benodigd om het huis te kunnen kopen.

Hoe wordt het in 2018?

In 2018 mag de maximale hypotheek maar 100% van de aankoopsom bedragen. De volledige kosten koper, in het geval van ons voorbeeld 12.500,-, moet uit de eigen spaarpot worden betaald.

Welke kosten komen er allemaal bij kijken?

Zowel bij de koop van een bestaande woning, als bij een nieuwbouwhuis, komen er extra kosten bij, bovenop de aankoopsom. Er zijn vaste kosten waar elke koper voor komt te staan, maar ook eventuele extra kosten, afhankelijk van hoeveel advies en hulp je inschakelt.

Hieronder een voorbeeld berekening, uitgaande van een koopsom van € 250.000,- kosten koper:

Vaste kostenposten:

Overdrachtsbelasting (2% van de woningwaarde)

€ 5.000,-

Bankgarantiekosten (ca. 0,1% van de koopsom)

€ 250,-

Notariskosten

Ca. € 1.000,-

Taxatiekosten

Ca. € 350,-

Optionele kostenposten:

Bouwkundige keuring

Ca. € 300,-

Hypotheekadvies- en afhandelingskosten

Ca. € 2.500,-

Makelaarskosten

€ 1.795,- (via Makelaar073)

Hypotheek met NHG

1% van de koopsom

Aftrekbare kosten

Een aantal van deze kostenposten zijn aftrekbaar van het inkomen voor de aangifte van de inkomstenbelasting:

Aftrekbare kosten:

  • Hypotheekadvies en afhandelingskosten
  • Bankgarantiekosten
  • Notariskosten voor de hypotheekakte (ongeveer de helft van de totale notariskosten)
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de NHG

Let op: ondanks dat deze kosten wel aftrekbaar zijn aan het eind van het jaar, zul je dit bedrag bij de koop van de nieuwe woning wél beschikbaar moeten hebben op je (spaar)rekening.

Niet-aftrekbare kosten:

  • Overdrachtsbelasting
  • Notariskosten voor de akte van levering (ongeveer de helft van de totale notariskosten)
  • Makelaarskosten
  • Bouwkundige kosten

Dan nog even dit

Houd in gedachten dat verschillende van bovengenoemde kosten gebaseerd zijn op percentages, en dus oplopen naarmate de koopsom van de woning oploopt. Ook is het goed om van tevoren goed te bedenken hoeveel spaargeld er na de aankoop benodigd is voor eventuele verbouwingen en aanschaf van inboedel.

Meer weten?

Voor vragen over de kosten koper, het kopen van een woning of tips voor een goede hypotheekadviseur kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten