Eerst een huis kopen of eerst verkopen - wat is wijsheid?

Gepubliceerd op 05 januari 2021

De nieuwe No-Risk clausule voor verkopers biedt uitkomst!

Een vraag die wij vaak krijgen in deze overspannen markt is: moet ik mijn huis eerst verkopen, of eerst een nieuw huis kopen? Een terechte vraag, want aan- en verkoop sluiten vaak niet goed op elkaar aan. Wat is dan wijsheid? Aan beide opties kleven voor- en nadelen. Deze zetten wij voor je op een rijtje. Ook vertellen we je graag over de nieuwe no-risk clausule die verkopers uitkomst biedt.

Vraag naar koopwoningen overstijgt het aanbod

Al geruime tijd zien we dat de vraag naar koopwoningen het daadwerkelijke woningaanbod structureel overstijgt. Het aanbod droogt op. Niet alleen starters hebben het moeilijk, maar ook voor doorstromers is dit een lastige markt. Zij willen hun woning wel te koop zetten, maar vragen zich vervolgens af: “waar moet ik dan naartoe?” Veel woningeigenaren zijn dus, ondanks de grote vraag, terughoudend met het te koop zetten van hun woning. Want eerst verkopen en dan pas kopen, is dat wel verstandig? Of kun je het beter andersom doen?

Eerst jouw huis verkopen, dan kopen

Je kunt er voor kiezen om eerst je huidige woning te verkopen. Dat brengt enkele voordelen en nadelen met zich mee:

Voordelen:

  • Je kunt je woning zonder tijdsdruk verkopen
  • Je weet precies wat je budget is voor het aankopen van een nieuwe woning
  • Je loopt geen risico op dubbele woonlasten

Nadelen:

  • Je moet onder tijdsdruk een geschikte nieuwe woning vinden een aankopen. Tijdelijk een huis huren kan een tussenoplossing zijn, maar dat betekent wel twee keer verhuizen in een korte tijd. Bovendien liggen de huurhuizen ook niet voor het oprapen.
  • Je kunt je oude hypotheek niet onbeperkt meeverhuizen; zit er te veel tijd tussen verkoop en aankoop, dan kom je niet meer in aanmerking voor een aflossingsvrij deel en dient de gehele hypotheek te worden afgelost. Ook kan het zijn dat je je oude (lage) rente niet mee kunt nemen

Eerst een nieuw huis kopen, dan verkopen

Heb je jouw droomhuis gevonden, dan wil je deze natuurlijk niet laten schieten! Je kiest er dan voor om éérst te kopen en daarna pas te verkopen.

Voordelen:

  • Je kunt zonder tijdsdruk op zoek naar jouw droomhuis
  • Je hoeft geen genoegen te nemen met een minder geschikte woning

Nadelen:

  • Je weet niet met zekerheid hoe snel je jouw huidige woning kunt verkopen en voor welke prijs
  • Je loopt het risico op dubbele woonlasten
  • Je zult bij je hypotheekverstrekker moeten kunnen aantonen dat je eventueel dubbele woonlasten kunt dragen

Nieuw: No-Risk clausule voor de verkoper

Het tekort aan beschikbare woningen is al langere tijd een probleem. De NVM heeft gekeken naar mogelijkheden om het te koop zetten van je woning, in deze onzekere markt, aantrekkelijker te maken. Een oplossing die daarvoor zou kunnen zorgen is de nieuwe No-Risk clausule voor de verkoper.

Bij de No-Risk clausule voor de verkoper kan de verkoper de koop ontbinden als hij niet binnen afzienbare termijn een andere woning heeft aangekocht. De verkoper kan dus rustig op zoek gaan naar een nieuwe woning, in de wetenschap dat hij de verkoop van zijn eigen woning kan ontbinden als hij niet op tijd een nieuwe woning vindt.

Extra clausule ‘ontbinding door koper bij aankoop andere woning’

Voor de koper brengt dit natuurlijk wel extra onzekerheid met zich mee. Koper en verkoper kunnen ervoor kiezen om een extra clausule ‘ontbinding door koper bij aankoop andere woning’ op te nemen in de koopakte. Als de koper dan een andere geschikte woning heeft gevonden, krijgt de verkoper twee werkdagen de tijd om aan te geven of hij bereid is zijn voorbehoud te laten vervallen. Is de verkoper hiertoe bereid, dan wordt de verkoop dus definitief. De verkoper móét dan dus verkopen en de koper kan geen andere woning meer aankopen.

Laat je goed adviseren

De nieuwe No-Risk clausule voor de verkoper biedt meer zekerheid en mogelijkheden. Hopelijk durven hierdoor meer verkopers eindelijk hun woning te koop te zetten. Het is echter wel zaak dat de clausules goed en helder worden omschreven in de koopovereenkomst om zo problemen te voorkomen. Laat je dus altijd goed adviseren over extra clausules en de consequenties daarvan in je koopovereenkomst.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten