"Het niveau van overbieden blijft stijgen"

Gepubliceerd op 20 juli 2021

Woningmarktcijfers tweede kwartaal 2021

De afgelopen kwartalen zagen we dat er steeds minder woningen werden verkocht. Het aanbod droogt op en het is voor kopers een lastige tijd: lang wachten, veel bezichtigen en vaak achter het net vissen. Ook dit kwartaal is het beeld niet anders. Overbieden lijkt de norm te zijn geworden. De hoge biedingen blijven zelfs ons makelaars verbazen.

 

Landelijke woningmarkt

Het tweede kwartaal van 2021 laat helaas geen positiever beeld zien. Opnieuw registreert de NVM forse prijsstijgingen die voortkomen uit de schaarste die alleen maar verder toeneemt. Lag de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal nog € 385.000,-, is deze inmiddels gestegen naar € 410.000,-. Dit is een stijging van bijna 20% ten opzichte van het tweede kwartaal 2020. Dat maakt het de grootste stijging sinds 1995. Als koper kun je op dit moment nog uit slechts 1,4 woningen kiezen. Voor een gemiddeld rijtjeshuis ligt deze indicator zelfs op 1,0.

Lana Gerssen, NVM-voorzitter van de vakgroep Wonen: "In het eerste kwartaal van 2021 werden ongeveer 2 van de 3 verkochte woningen boven de vraagprijs verkocht. Dit kwartaal is dat opnieuw verder opgelopen en gaat inmiddels driekwart van de woningen boven de vraagprijs weg. Ik word geregeld verrast door steeds hogere opbrengsten waarbij het niveau van overbieden ook nog eens stijgt."

Van de woningen werd 78% boven de vraagprijs verkocht. Gemiddeld wordt er 8,2% meer betaald dan de vraagprijs. De verkooptijd bedraagt nu gemiddeld 24 dagen; de kortste periode ooit gemeten.

 

Woningmarkt regio Den Bosch

Er werden afgelopen kwartaal 766 woningen verkocht in de regio Den Bosch. Dat is 16,9% minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Wel werd er ruim 10% meer verkocht dan afgelopen kwartaal; het tweede kwartaal blijft toch een populaire periode. Er werden met name minder tweekappers (-33,3%), hoekwoningen (-23,6%) en tussenwoningen verkocht (-15,3%).

De gemiddelde verkoopprijs lag het afgelopen kwartaal in onze regio op € 425.000,-. Dat is een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar. De gemiddelde verkooptijd is wederom gedaald in vergelijking met een jaar eerder. Deze lag nu op 22 dagen; vorig jaar nog op 25 dagen. Opvallend is de daling bij vrijstaande woningen. De verkooptijd bij dit type woning is met 28,9% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en ligt nu op slechts 36 dagen. De overige woningtypen staan gemiddeld 20 dagen op de markt.

 

Bron: NVM.nl.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten