Huis kopen als belegging: rendabel of risico?

Gepubliceerd op 20 april 2018

Steeds meer mensen beleggen in een tweede huis. Maar levert het echt iets op?

Door de alsmaar dalende spaarrentes is het aantal mensen dat een huis kocht om te verhuren tussen 2007 en 2017 bijna verdubbeld. Particuliere beleggers hebben samen zo’n zes procent van het totaal aantal koopwoningen in handen (bron: rtlz) en in de grote steden ligt dat percentage zelfs nog een stuk hoger (Bron: kop-munt.nl). Maar is een huis kopen als belegging altijd een goede belegging? Levert het echt iets op? Is een tweede huis verhuren rendabel of een risico?

Waarom een tweede huis kopen als belegging?

Er zijn diverse redenen waarom steeds meer mensen een tweede huis kopen als belegging. De lage spaarrentes maken het al jaren niet aantrekkelijk om je geld op een rekening te hebben staan. Je spaargeld investeren in vastgoed levert al gauw meer op. Indien je het tweede huis in een goede tijd kunt kopen en ook nog eens op een gewilde plek in de stad, is het een redelijk veilige belegging. Nadat het pand is aangekocht, de financiering rond is en er een huurder gevonden is, houdt het verhuren van de woning relatief weinig werk in en komt er iedere maand toch een leuk bedrag binnen.

Vraag naar huurwoningen

Een huis kopen voor de verhuur heeft natuurlijk weinig zin wanneer er geen vraag naar huurwoningen is. Maar met de vraag zit het wel snor; er is namelijk nog steeds een behoorlijke mismatch tussen vraag en aanbod. Het aantal huishoudens neemt toe, terwijl de bouw tijdens de crisis aardig stil heeft gelegen. Er is daardoor een toenemende druk ontstaan op de steden. Daarnaast willen óf kunnen veel starters nog niet kopen. Eén van de redenen daarvoor is dat men steeds meer eigen geld moet meebrengen bij de aankoop van een woning. En met het huidige leenstelsel voor studenten hebben zij de eerste jaren na hun afstuderen maar weinig geld op hun spaarrekening staan. (Bron: kop-munt.nl)

Investeren in vastgoed: waar let je op?

Met de dalende spaarrentes en de stijgende vraag naar huurwoningen lijkt het dus een logische keuze om te gaan investeren in vastgoed. En het kan heel rendabel zijn. Toch zijn er een paar dingen waar je goed over na moet denken.

Hypotheek

Het aanvragen van een hypotheek gaat wat anders, omdat je niet meer wordt gezien als gewone particulier. Niet het hele bedrag zal gefinancierd worden, maar slechts zo’n 70–80% van de aankoopwaarde, en er zal om extra zekerheid gevraagd worden. Een goed vast inkomen en voldoende eigen geld zijn dus echt een must.

Toestemming en vergunningen

Je mag niet in elke gemeente direct een woning gaan verhuren; je moet hiervoor soms eerst een vergunning aanvragen bij de gemeente. Koop je een appartement? Dan zul je ook eerst toestemming nodig hebben van de Vereniging van Eigenaren (VvE) van het complex (Bron: Knab).

Bijkomende kosten

Er komen een heleboel kosten kijken bij het verhuren van een woning. Denk aan verzekeringen, onroerende-zaakbelasting en onderhoudskosten. En je loopt ook het risico dat het pand tijdelijk leeg komt te staan. In die maanden heb je geen inkomsten, maar lopen de kosten wel door.

Hoe verklein je je risico’s?

>> Ga niet halsoverkop een pand aankopen dat toevallig laag geprijsd is. Denk echt goed na over wat voor buurt het is, hoeveel potentiële huurders er in die buurt rondkijken en of het pand past bij dat type huurder. Informeer ook van tevoren bij de gemeente naar de regels met betrekking tot verhuur; deze zijn in elke gemeente anders.

>> Je opbrengsten zijn het beste wanneer je niet teveel tijd en energie in de huurwoning besteedt. Dan worden de opbrengsten namelijk niet gezien als inkomstenbron en dus niet belast. De waarde van de woning mag je dan bij box 3 rekenen; hierover wordt maximaal 1,2% vermogensbelasting gerekend (Bron: Buddies Real estate).

>> De hypotheek van een tweede huis is niet aftrekbaar, maar met de huidige rentestand kan het toch interessant zijn een hypotheek af te sluiten. De rentekosten zijn op dit moment laag. Daarnaast blijven de hypotheeklasten voor langere tijd gelijk terwijl de huuropbrengsten over het algemeen elk jaar stijgen. Op die manier groeit je rendement in de loop der jaren. Als je tussentijds nog aflost, wordt dit verschil nóg groter. En als je het pand goed onderhoudt en op de juiste locatie staat, zal het mogelijk in waarde stijgen. Dat levert een nog groter rendement op wanneer je het pand uiteindelijk weer gaat verkopen.

Advies nodig?

Om zeker te weten dat je in een goed pand investeert, is het verstandig een makelaar in te schakelen. Wij zijn als makelaar goed op de hoogte van zowel de koop- als huurmarkt in de regio en kunnen je goed adviseren over mogelijke beleggingspanden. Heb jij verhuurplannen en wil je graag vrijblijvend advies? Neem dan gerust contact met ons op.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten