Huis verkopen in 2021? Vraag vóór 1 januari het energielabel aan!

Gepubliceerd op 08 december 2020

Per 1 januari wordt toch het nieuwe energielabel ingevoerd

Bron foto: NVM.

In onze vorige nieuwsbrief, van eind oktober, schreven we nog dat de ingang van het nieuwe energielabel was uitgesteld. Inmiddels is besloten het nieuwe energielabel toch door te voeren vanaf 1 januari 2021. Dit energielabel geeft meer inzicht in de energiezuinigheid van de woning, maar brengt ook fors hogere kosten met zich mee.

Het nieuwe energielabel

Per 1 januari 2021 verandert de aanvraagmethode van het energielabel. De bepaling van het energielabel gaat dan namelijk niet meer digitaal, maar er moet een afspraak worden gemaakt met een energieadviseur. Deze adviseur komt bij je langs, inspecteert je woning en bekijkt hoe energiezuinig je woning is. Dit doet hij op basis van kenmerken zoals isolatie, afmetingen en warmtebronnen.

Vanwege de tijd die de energieadviseur kwijt is aan het inspecteren van de woning en het uitwerken van het rapport, wordt het nieuwe energielabel duurder. Wat het tarief precies gaat zijn, is nog niet bekend, maar geschat wordt dat dit tussen de € 150,- en € 200,- gaat kosten. Fors meer dan het huidige energielabel dus.

Daar staat echter tegenover dat er een meer nauwkeurige opname van de woning wordt gedaan en op basis daarvan gerichter maatregelen getroffen kunnen worden.

Het oude energielabel

Tot en met 31 december 2020 kun je nog het oude energielabel aanvragen. Dit doe je heel eenvoudig online, via de website www.energielabelvoorwoningen.nl. Je vult enkele kenmerken in en op basis daarvan wordt het energielabel bepaald. Dit kost je minder dan € 10,-.

Verkopen in 2021? Vraag vóór 1 januari nog je energielabel aan!

Ben je van plan je huis binnen 10 jaar te koop te zetten en heb je geen plannen om voor die tijd je woning nog te verduurzamen? Vraag dan nog vóór 1 januari het oude energielabel aan. Dat scheelt je aanzienlijk veel kosten. Want ondanks dat per 1 januari de nieuwe aanvraagmethode wordt ingevoerd, blijft het oude energielabel gewoon 10 jaar geldig.

Meer lezen?

Lees meer over het energielabel op de website van de NVM, of bekijk de informatie op de website van de rijksoverheid.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten