Je huis nu verkopen of wachten? Wat is slim?

Gepubliceerd op 14 maart 2023

Een veelgestelde vraag.

Hoge hypotheekrentes, een verwachte daling van de huizenprijzen, inflatie en economische onzekerheid. Er gebeurt momenteel nogal wat en er zijn veel onzekerheden. Veel toekomstige verkopers zitten daarom in dubio: huis nu verkopen of wachten?

Er zijn verschillende redenen om je huis te willen verkopen. Je huis wordt te klein, of juist te groot. Je mist een tuin, je wilt een extra slaapkamer of de locatie bevalt je niet meer. Zodra je het idee krijgt te willen verhuizen, popt er direct een belangrijke vraag op: kun je je huis nu verkopen of kun je beter wachten? Is het verstandig om nu je huis te verkopen?

Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Er zijn allerlei facetten die meewegen in dit beslissingsproces. Dat is lastig als je niet dagelijks met de woningmarkt bezig bent. Daarom helpen wij je graag bij het schetsen van het complete plaatje. Daarbij kijken we naar verschillende factoren:

  • de hypotheekrentes
  • de actuele verkoopprijzen
  • vraag en aanbod

De hypotheekrentes

Ga je je woning verkopen met het doel om een andere woning aan te kopen? Dan houd je ongetwijfeld de ontwikkelingen van de hypotheekrentes in de gaten. Het zal je niet ontgaan zijn dat de rentes het afgelopen jaar flink zijn gestegen ten opzichte van de voorgaande jaren. Dit is een belangrijke factor bij de beslissing of je nu je huis wil verkopen of niet. En dat is begrijpelijk.

Toch zijn er nog steeds goede mogelijkheden, ook wanneer de hypotheekrentes stijgen. Zo is de hoogte van de rente altijd afhankelijk van de lengte van de rentevaste periode. Zo concludeerde Business Insider dat de rentes in maart 2023 fors goedkoper zijn wanneer je deze 5 of 10 jaar vastzet, dan wanneer je de rente voor 1 jaar of voor 20 jaar vastzet. Dit wordt de ‘rentecurve’ genoemd en deze fluctueert regelmatig.

Ook het maximaal op te nemen hypotheekbedrag is afhankelijk van de lengte van de rentevaste periode. Je leencapaciteit kan dus hoger of lager uitvallen bij een bepaalde rentevaste periode. Het is dus zeker interessant om dit verder uit te zoeken. Ons advies is dan ook om altijd je mogelijkheden te bespreken met een hypotheekadviseur.

Gemiddelde verkoopprijzen

Ook de actuele status op de woningmarkt kan een grote rol spelen bij de beslissing wel of niet je huis verkopen. De afgelopen jaren was er onophoudelijk sprake van stijgende prijzen dankzij de enorme krapte in de markt. De vraag was groot en het aanbod te klein.

Sinds een jaar zien we dat de prijzen echter aan het dalen zijn. Er werd ook al eerder gekopt: de tijd van extreem overbieden lijkt echt voorbij te zijn. Veel mensen die hun huis te koop willen zetten vinden dit een domper. Toch zien wij dat er nog steeds goed wordt verkocht en dat het voor verkopers nog steeds een goede markt is, want:

  • Ondanks dat de prijzen dalen, zijn de prijzen nog steeds relatief erg hoog;
  • In januari werd toch weer een lichte prijsstijging waargenomen;
  • Woningen die er netjes uitzien worden nog steeds snel verkocht: binnen 30 dagen.

Vraag en aanbod

Ook de verhouding tussen vraag en aanbod is een belangrijke succesfactor. Wil je je huis te koop zetten, dan doe je dat het liefst op het moment dat er veel kandidaat-kopers actief zijn. En dat is absoluut nog steeds het geval.

Er is een groot tekort aan woningen. Dat kan momenteel niet opgevangen worden door nieuwbouw. De woningbouwproductie ligt op het moment erg laag. Er kan dus met geen mogelijkheid aan de grote vraag worden voldaan.

Daarnaast is er een grote groep van mensen die al langere tijd op zoek zijn naar een woning. Veel mensen hebben ten tijde van de hoge verkoopprijzen achter het net gevist. Zij zijn nog steeds actief op zoek en hopen op nieuw aanbod.

Conclusie: ja, ook nu kun je je huis prima te koop zetten

Het moge duidelijk zijn: het is nog steeds een prima tijd om je huis te koop te zetten. Ondanks dat de markt iets minder verhit is dan de periode tussen 2017 en 2022, is er nog steeds veel vraag naar koopwoningen

Uiteraard verschillen de kansen en uitdagingen per woonplaats, type woning en prijsklasse. Dus het is absoluut aan te raden om je te laten adviseren door de juiste professionals, zoals een hypotheekadviseur en een verkoopmakelaar.

Behoefte aan persoonlijk advies?

Ben je benieuwd of nu verkopen in jouw situatie een goed idee is? Wij bekijken graag samen met jou de mogelijkheden tijdens een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten