Je huis sneller of beter verkopen? Dat bereik je met verkoopstyling door Firma Kijkhuis!

Gepubliceerd op 22 maart 2022

"Je wilt een woning optimaal presenteren. Niet te persoonlijk, maar wel met sfeer."

Soms vormt de inrichting van een woning een belemmering om kopers te vinden. Bijvoorbeeld als het kopers niet lukt ‘door de inrichting heen te kijken’. Verkoopstyling biedt dan uitkomst. Maar hoe pak je dat nu aan? Dat vroegen we aan de zussen Paula en Liesbeth, oprichters van stylingbureau Firma Kijkhuis. Een bureau waar wij regelmatig mee samenwerken - en met succes!

Paula en Liesbeth, jullie zijn dol op mooie interieurs. Maar een huis koop je niet voor het interieur, want dat neemt de eigenaar natuurlijk mee. Wat is het doel van verkoopstyling?

Paula: “De eerste indruk is heel belangrijk. Daarmee kun je de verkoop al maken; zowel in de online presentatie als wanneer mensen voor de deur staan. Met goede styling en mooie foto’s springt een woning er direct uit tijdens het scrollen op Funda. Dat levert meer kijkers en meer bezichtigingen op.” Liesbeth: “Ook tijdens een bezichtiging levert het meer op. In een mooi en goed ingericht huis beleef je de sfeer. Je krijgt als kijker een goed gevoel en denkt: hier zie ik mezelf wel wonen. Je ziet namelijk veel beter de potentie van de woning en de verschillende ruimtes.” Paula: “Het is voor een koper lastig in te schatten wat je met een ruimte kan doen als deze leeg is, of slecht ingericht. Daarom willen wij met de juiste styling laten zien wat je met de woning kan.”

En heeft het dan ook in deze tijd nog zin, nu de huizen als warme broodjes over de toonbank vliegen?

Paula: “Jazeker. Voorheen werd verkoopstyling inderdaad ingezet om een woning überhaupt te kunnen verkopen. Nu zetten we het in om de woning zo optimaal mogelijk te kunnen verkopen. Oftewel: voor een zo hoog mogelijke prijs.” Liesbeth: “Je wil de woning zo optimaal mogelijk presenteren, voor een zo groot mogelijke doelgroep. Ruimtelijk, fris en eigentijds. Op een manier waardoor elke kandidaat-koper zich er thuis kan voelen. Over het algemeen neutraler dus, zonder al te veel persoonlijke spullen, maar wel met sfeer.”

Hoe gaan jullie doorgaans te werk? Niet elke woning heeft natuurlijk dezelfde hoeveelheid tijd en aandacht nodig.

Liesbeth: “Dat klopt. Wij komen daarom altijd eerst langs in de woning. We bekijken alle ruimtes, maar ook de buitenruimtes, zoals de tuin en de oprit. Hier en daar schieten we ook een paar foto’s. Aan de hand van onze bevindingen werken we een advies uit. Bij de ene woning zal dat een complete restyling zijn, bij de andere woning geven we per ruimte praktische tips.” Paula: “Dat zijn vaak tips in de trant van ‘haal persoonlijke foto's weg’ en ‘verplaats het grote dressoir naar de andere muur’. Men kan hier dan heel makkelijk zelf mee aan de slag gaan.”

Jullie werken dus echt samen met de verkopers.

Liesbeth: “Ja, absoluut. Het belangrijkste voor ons is dat de verkoper zich prettig voelt bij de gekozen werkwijze. Sommigen staan open voor een complete restyling, anderen houden graag vast aan hun interieur, bijvoorbeeld omdat ze er nog enkele maanden in blijven wonen. Daar houden we uiteraard zo veel mogelijk rekening mee. Samen kijken we wat haalbaar en wenselijk is.” Paula: “Wij zijn er ook om te helpen, niet om te zeggen wat er goed of fout is aan iemands interieur. We krijgen gelukkig veel vertrouwen van onze klanten en ze zijn vaak heel blij met het resultaat. Het komt vaak voor dat een verkoper zegt: ‘Wow, is dit mogelijk met mijn huis?’”

Hoe is Firma Kijkhuis ontstaan?

Paula: “We hebben allebei de kunstacademie gedaan en ook altijd al een passie voor interieur gehad. In 2004 lazen we een interview met een makelaar die verkoopstyling inzette. We wisten meteen: dit past bij ons. Woningen stonden in die tijd ook vaak lang te koop. Wij zagen in verkoopstyling de oplossing voor dit probleem.” Liesbeth: “Het was wel echt nog nieuw en niet gebruikelijk. Daarom bouwden we snel een portfolio op, met foto’s van onze eigen woningen. Daarmee gingen we langs de makelaars. Al snel mochten we de eerste woningen gaan stylen - en onze aanpak bleek direct succesvol. Inmiddels zijn we bijna 20 jaar en honderden woningen verder!”

Wat vinden jullie het allerleukste aan jullie werk?

Liesbeth: “Dat we verkopers echt komen helpen. En dat we daarmee zulke mooie resultaten boeken, waarmee we verkopers nóg blijer maken. Dat je dat kunt bereiken, simpelweg door bezig te zijn met je grootste passie, is echt de kers op de taart.” Paula: “Het is wel eens voorgekomen dat een koper het volledige interieur heeft overgenomen, nadat wij het huis hadden ingericht. Of dat verkopers ons inschakelden voor styling bij hun nieuwe woning. Heel erg leuk vinden we dat.” Liesbeth: “Maar ook het feit dat we als zussen zo nauw samen kunnen werken, is heel waardevol!”

Benieuwd wat verkoopstyling voor jouw woning kan doen?

Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden voor jouw woning te bespreken. Of neem alvast een kijkje op de website van Firma Kijkhuis om hun portfolio en diensten te bekijken.

Liesbeth en Paula's 10 beste tips voor de presentatie van je woning

>Klik op elke tip voor een toelichting!

1: Check je huis op kleine gebreken 

Loshangend behang, achterstallig schilderwerk of ontbrekende plinten. Deze geven de algehele indruk dat je je huis verwaarloost.

2: Creëer een ruimtelijk gevoel

Kijk of je prullaria en kleine meubels zoals bijzettafels tijdelijk kunt wegnemen en zo meer ruimtelijkheid kunt creëren.

3: Ruim goed op

Speelgoed, post en paperassen, rondslingerende kleding en een grote verzameling jassen en sjaals aan de kapstok leiden af.

4: Haal persoonlijk spullen weg

Foto’s, tekeningen en persoonlijke verzamelingen. Wordt je huis er kaal van? Vervang ze eventueel door “neutrale” kunst of posters in bijpassende kleuren.

5: Sla overtollige spullen op

In kasten, op zolder, in de berging of een tijdelijke opslag.

6: Houd een grote schoonmaak

Goed stoffen en zuigen, maar geef ook even extra aandacht aan bijvoorbeeld deuren, keukenkastjes, kalkresten, de afzuigkap en de voegen in de badkamer.

7: Zorg voor een frisse geur in huis

Voorkom mufheid of de geur van rook of huisdieren.

8: Zorg voor veel daglicht

Schuif gordijnen en lamellen zo veel mogelijk open - en check meteen ook even of je ramen een poetsbeurt nodig hebben.

9: Vergeet de buitenkant niet

Check het schilderwerk, ruim je tuin en oprit op, onderhoud je planten, verwijder groene aanslag van tegels en tuinmeubilair.

10: Snelle stylingtips?

Een grote (gezonde!) kamerplant of vaas met een mooie bos bloemen doet het altijd goed. En breng enkele accessoires aan in dezelfde kleur: matchende kussentjes, posters, vazen, kandelaars en handdoekjes zorgen voor eenheid in je interieur.

 

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten