Jubelton volledig afgeschaft in 2024

Gepubliceerd op 29 april 2022

Het einde van de jubelton is in zicht

De jubelton staat al enige tijd ter discussie. Volgens het kabinet en de Kamer maakt de regeling voor belastingvrij schenken het verschil tussen arm en rijk alleen maar groter. Hoe zit dat precies? En wanneer wordt de jubelton precies afgeschaft? We leggen het je uit.

De jubelton regeling: wat houdt het ook alweer in?

De jubelton is een belastingvrije schenking die in 2017 in het leven werd geroepen. De regeling werd bedacht aan het einde van de kredietcrisis, om de hypotheekschuld van jonge huizenbezitters en -kopers te drukken. Hiermee zouden zij kunnen voorkomen dat hun huis ‘onder water’ kwam te staan, oftewel dat de schuld hoger was dan de actuele woningwaarde. 

Via de jubelton regeling kan je iemand een bedrag tot € 106.671,- belastingvrij schenken, mits het geld wordt gebruikt voor een eigen woning. Dat kan de aanschaf van een woning zijn, maar ook het onderhoud ervan of een schuldaflossing. Vaak gebeurt de schenking van ouder op kind, maar er is in principe geen familie-eis. Je mag dus ook je buurman of een familielid geld schenken. De begunstigde moet wel tussen 18 en 40 jaar oud zijn.

Waarom wordt de jubelton afgeschaft?

Het staat al lange tijd ter discussie: kan de jubelton niet beter worden afgeschaft? De regeling wordt namelijk als één van de oorzaken gezien van de extreme stijging van de huizenprijzen. De afgelopen jaren werd er flink overboden op koopwoningen; het was eerder regel dan uitzondering. En nog steeds is het onmogelijk om zonder inbreng van eigen geld een woning te kopen.

Kinderen van vermogende ouders gebruiken de jubelton de afgelopen jaren dus meestal niet om de hypotheekschuld te verlagen, maar om een duurder huis te kunnen kopen. Dit drijft de prijzen op, waardoor het voor kinderen van niet-vermogende ouders steeds lastiger wordt om een woning te kopen. Dit vergroot de ongelijkheid tussen arm en rijk. Het kabinet en de Kamer willen daarom zo snel mogelijk van de regeling af.

De jubelton verlaagd in 2023, volledig afgeschaft in 2024

In het coalitieakkoord is afgesproken dat de mogelijkheid om onbelast te schenken voor een woning wordt afgeschaft. Dat gebeurt in fases.

Jubelton eerst verlaagd in 2023

Het liefst had het kabinet de jubelton volledig afgeschaft per 1 januari 2023. Dat blijkt echter technisch niet haalbaar te zijn, vanwege de automatiseringssystemen bij de Belastingdienst. Wel is het mogelijk om per 1 januari 2023 het bedrag van de belastingvrije schenking te verlagen, naar € 27.231,-. Het bedrag staat daarmee gelijk aan de ‘gewone’ eenmalige hoge schenkingsvrijstelling van ouder aan kind, waar geen bestedingseis aan gekoppeld is.

In 2024: volledig afgeschaft

In 2024 wordt de jubelton dan helemaal afgeschaft. Het is dan niet meer mogelijk om zo’n hoog bedrag belastingvrij te schenken. De benodigde wetswijzigingen worden in het Belastingplan 2023 opgenomen.

Is geld schenken nog wel mogelijk?

In heel 2022 blijft het nog mogelijk om gebruik te maken van de schenkingsvrijstelling voor het volledige bedrag van € 106.671,-. Daarnaast zijn er enkele creatieve manieren mogelijk om toch te kunnen schenken.

Geen huis op het oog, toch schenken

Heeft degene aan wie je wilt schenken nog geen huis op het oog? Dan kun je dit jaar toch de jubelton alvast schenken. Deze schenking moet je dan ook daadwerkelijk overboeken en de begunstigde moet uiterlijk in 2024 een woning kopen en de schenking hiervoor gebruiken. Je kunt voor de zekerheid een ontbindende voorwaarde verbinden aan de schenking. De schenking kan dan teruggedraaid worden als het de begunstigde niet lukt voor 1 januari 2025 een woning te kopen. Je kind mag het geschonken bedrag ook houden, maar betaalt hier dan alsnog schenkbelasting over.

Schenken zonder liquide middelen

Wil je schenken, maar heb je geen liquide middelen? Bijvoorbeeld omdat je vermogen voornamelijk zit in je eigen woning of een beleggingsportefeuille? Ook dan is het mogelijk om je kind, of iemand anders, te helpen bij de aanschaf van een woning, of het aflossen van de hypotheek. Je kunt bijvoorbeeld de overwaarde van je woning benutten door extra hypotheek op te nemen. Overleg wel altijd goed met je financieel adviseur of dit ook daadwerkelijk aantrekkelijk is, belastingtechnisch. Het zou zonde zijn als dit je alsnog geld kost.

Nog snel profiteren van de regeling?

Je kunt tot 1 januari 2024 dus nog profiteren van belastingvrij schenken, ook al heeft de begunstigde nog geen huis gevonden, of is het voor slechts een klein gedeelte van het huidige bedrag. Wil je hiermee aan de slag gaan? Dan is het altijd raadzaam je financieel adviseur te raadplegen voor praktisch advies. Je kunt ook alvast wat meer lezen op de website van de Consumentenbond: zij hebben een overzichtelijk stappenplan voor je opgesteld.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten