Makelaar met vast tarief scoort beter

Gepubliceerd op 06 juli 2017

Zowel in verkooptijd als verkoopprijs.

Uit een groot onderzoek van de Vrije Universiteit (VU) van Amsterdam blijkt dat makelaars die een vast tarief hanteren, beter scoren dan makelaars die een percentage van de verkoopprijs van de woning hanteren. De vasteprijsmakelaars verkopen een woning over het algemeen sneller én weten er een betere verkoopprijs uit te slepen. Dubbele winst dus!

De VU bekeek de statistieken van miljoenen woningverkopen tussen 1985 en 2011. De verwachting vooraf was dat goedkopere makelaars met een vast tarief slechter zouden scoren dan traditionele makelaars, maar niets bleek minder waar. De goedkopere makelaars bleken er maar liefst een 2,7% hogere prijs uit te slepen.

Het onderzoeksteam bekeek verschillende factoren die mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op dit grote verschil. Zo onderzochten ze of de grootte van het makelaarskantoor er iets mee te maken heeft, of bijvoorbeeld de ervaring van de makelaar. Dit bleek echter niet zo te zijn. Ook vroegen zij zich af of de vasteprijsmakelaars wellicht de krenten uit de pap halen en alleen de makkelijk verkoopbare woningen in verkoop nemen, maar ook dit bleek niet het geval. In alle gevallen scoren makelaars met een vast laag tarief beter.

Bijna altijd goedkoper uit met een vast tarief

Makelaars met een vast tarief vragen zo’n € 400,- tot € 1.350,- voor hun dienstverlening. De verkoper doet dan wel zelf de bezichtigingen en in sommige gevallen ook andere werkzaamheden, zoals het aanleveren van de foto's of het schrijven van de verkoopteksten. Traditionele makelaars vragen gemiddeld 1,85% van de verkoopprijs als courtage. Dat betekent dat je al bij een verkoopprijs van € 100.000,- duurder uit bent met een traditionele makelaar.

Ondanks deze overtuigende pluspunten voor de goedkope makelaars, blijft het marktaandeel van deze makelaars steken op zo’n 2%. De onderzoekers van de VU verwachten dat dit komt doordat de meeste mensen maar enkele keren in hun leven een woning verkopen en dan ook nog vaak met grote tussenpozen van enkele jaren. Men heeft dus over het algemeen niet zo veel ervaring met verschillende makelaars. Veel verkopers gaan daarom, logischerwijs, af op advies van vrienden en familie.

De truc? Zelf de kopers rondleiden

In het onderzoek van de VU is niet onderzocht wat de reden kan zijn waarom goedkope makelaars vaak hogere transactieprijzen voor elkaar krijgen. Eén verklaring die de onderzoekers konden bedenken is dat een makelaar die zelf bezichtigt wellicht sneller voor een lagere prijs wil verkopen, omdat hoe vaker hij bezichtigt, hoe meer tijd en geld het hem kost.

Uit andere onderzoeken blijkt daarnaast dat kopers de informatie die ze van de verkopers krijgen betrouwbaarder vinden dan de informatie die ze van de makelaar krijgen. Verkopers kunnen natuurlijk ook meer zeggen over de buurt en de staat van onderhoud van het pand. Dat zou dus een goede verklaring kunnen zijn.

Ook sneller en voordeliger verkopen?

Wilt u uw woning binnenkort te koop zetten en wilt u ook profiteren van een vast laag tarief en snelle verkoop? Neem dan contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wij vertellen u graag meer over onze dienstverlening en over de voordelen van zelf bezichtigen.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten