Meer lucht en ruimte op de woningmarkt

Gepubliceerd op 12 juli 2022

Minder extreme prijsstijgingen en groei in het woningaanbod.

Er komt meer lucht en ruimte op de woningmarkt. Woningkopers krijgen, voor het eerst sinds maanden, weer meer keuze. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM.

Landelijke woningmarkt

Er lijkt langzaamaan een verschuiving te komen op de woningmarkt. Toch zijn de cijfers nog altijd opvallend, aldus de NVM. De gemiddelde verkoopprijs bedroeg het afgelopen kwartaal € 448.000,-. Dat is een stijging van 10,6% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is niet mis, maar toch een stuk lager dan de afgelopen maanden. In het eerste kwartaal van 2022 bedroeg de gemiddelde prijsstijging 14,6% en in de kwartalen daarvoor maar liefst 20%. Toch werd dit kwartaal alsnog 80% van de woningen boven de vraagprijs verkocht en duurde het gemiddeld niet langer dan 24 dagen.

NVM-voorzitter Onno Hoes: “De cijfers van het tweede kwartaal 2022 zijn opnieuw stevig maar minder extreem dan in eerdere kwartalen. Er komt wat meer lucht in de nog steeds krappe woningmarkt. Dat is goed om te zien. Het sterk gestegen woningaanbod biedt een kijker een betere kans om koper te worden.” (NVM)

Woningmarkt regio Noordoost-Noord-Brabant 

In onze regio was de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal € 450.000,-, een stijging van 13% ten opzichte van vorig jaar. Vooral tweekappers stegen sterk in prijs, namelijk 16%. In onze regio werd 71% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs was gemiddeld 4,6%. De gemiddelde verkooptijd bedroeg 23 dagen.

Mirjam van de Laar, makelaar bij Makelaar073: “Er is nogal wat gaande de afgelopen tijd - en er zal ook de komende maanden nog het een en ander spelen. De rentestijging is natuurlijk van invloed op de maandlasten van mensen en ook de stijgende gasprijzen en de situatie in Oekraïne brengen onzekerheid met zich mee. Ik denk dat het bijna onmogelijk is dat dit geen effect gaat hebben op de woningmarkt.

Wat ik op dit moment zie, is dat er langzaamaan wat meer aanbod komt en dat er iets minder kijkers naar een woning komen kijken. Dat voelt wat relaxter en de koper heeft meer keuze. Toch zie je verschillen tussen stad en dorp en tussen verschillende woningtypen. Ben je van plan te gaan kopen of verkopen, dan adviseer ik altijd een adviesgesprek met een makelaar. Voor iedereen is de situatie anders; je bent dan het meest gebaat bij gedegen advies.”

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten