Meer woningen beschikbaar, verkoopprijzen vriendelijker

Gepubliceerd op 11 april 2023

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2023

In het begin van dit nieuwe jaar zien we dat het er wat zonniger uitziet voor kopers. Met name in termen van beschikbare woningen: er is meer keuze. Ook zijn de huizenprijzen iets gedaald. De hogere hypotheekrentes blijven echter lastig en ook het achterblijven van de nieuwbouw is een blijvend probleem.

Landelijke woningmarkt

Sinds een jaar zien we dat de markt gekanteld is. Verschillende factoren liggen hieraan ten grondslag, waaronder de stijgende hypotheekrente, hoge energieprijzen en inflatie. Deze trend zet zich nog steeds landelijk door. De gemiddelde verkoopprijs lag afgelopen kwartaal op € 394.000,-; dat is 3,6% minder dan het laatste kwartaal van 2022 en 8,2% minder dan een jaar eerder. Ter vergelijking: in 2021 steeg de gemiddelde verkoopprijs met zo’n 20% op jaarbasis. De sterkste prijsdalingen zien we in de stedelijke gebieden, met name de Randstad.

Voor het eerst in 4 jaar tijd wordt er minder voor een woning betaald dan er wordt gevraagd. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs bedroeg namelijk -1,3%. Dit betekent dat er gemiddeld 1,3% onder de vraagprijs werd verkocht. Van alle woningen die werden verkocht, werd nog 31% boven de vraagprijs verkocht. Eind 2022 lag dit nog op 45% en een jaar geleden werd maar liefst 81% boven de vraagprijs verkocht. 

De meeste woningen stonden de afgelopen tijd ook iets langer te koop dan we de afgelopen jaren gewend waren. De gemiddelde verkooptijd lag op 42 dagen.

Woningmarkt regio Noordoost-Noord-Brabant

In het zuiden van het land zijn de prijsdalingen veel minder sterk dan in de Randstad. Zo ook in onze regio. De gemiddelde verkoopprijs lag afgelopen kwartaal op € 412.000,-; dit is 1,1% lager dan het vorige kwartaal en 2,9% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Een veel minder groot verschil dan bij de landelijke gemiddeldes.

Van de woningen die afgelopen kwartaal werden verkocht, werd nog slechts 20% boven de vraagprijs verkocht. Dit gemiddelde lag in het eerste kwartaal van 2022 nog op 72%. Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs is in de min geschoten en staat nu op -2%. Begin 2022 werd er nog flink overboden en lag dit verschil nog op 5,4%; flink in de plus dus.

De gemiddelde verkooptijd bedroeg dit kwartaal 48 dagen. Dat was een jaar geleden nog 23 dagen. Met name de verkooptijd van vrijstaande woningen is omhoog geschoten: naar 70 dagen.

Bron: NVM.nl

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten