Na recordaantal verkopen in 2020 droogt het aanbod op

Gepubliceerd op 30 april 2021

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2021

Het grote aantal verkopen in 2020 heeft er de laatste maanden voor gezorgd dat het aanbod aan het opdrogen is. De daling van het aanbod zette eind 2020 al in en het einde lijkt nog niet in zicht. Het verbaast dan ook niet dat de krapte-indicator wederom is gedaald en nu staat op 1,7. Dat wil zeggen dat een koper gemiddeld uit 1,7 woningen kan kiezen.

Landelijke woningmarkt

Er werden in de eerste drie maanden van dit jaar slechts 30.739 bestaande woningen verkocht door NVM makelaars. Dat is het laagste aantal in zes jaar tijd. De gemiddelde verkoopprijs lag landelijk op € 385.000,-. Dat is een prijsstijging van 14,7% ten opzichte van vorig jaar. Zo'n grote prijsstijging is in 20 jaar tijd niet voorgekomen in Nederland.

De grootste prijsstijgingen zijn te zien in de landelijke regio's zoals Groningen en Friesland. Vrijstaande woningen deden het dan ook erg goed, het afgelopen kwartaal. De markt in de regio Amsterdam daarentegen lijkt in een afkoelfase te zitten. Daar is de prijsstijging relatief laag en lopen de aanbodaantallen en het aantal verkopen weer langzaam op.

De verkooptijd lag gemiddeld op 30 dagen. Vorig jaar rond deze tijd lag dat nog op 39 dagen. Verder is er flink overboden. Gemiddeld bood men 3,5% meer dan de vraagprijs. Met name voor tussenwoningen werd meer betaald. Voor een vrijstaande woning ligt de verkoopprijs vaker dichtbij de vraagprijs.

Woningmarkt regio Den Bosch

Werden er in onze regio in het laatste kwartaal van 2020 nog maar liefst 991 woningen verkocht, dit kwartaal is dat wel anders. Slechts 688 woningen werden verkocht; een daling van bijna 30%. Met name het aanbod aan tweekappers, hoekwoningen en tussenwoningen was laag.

Wie graag een woning wilde kopen moest ook in deze regio diep in de buidel tasten. De gemiddelde verkoopprijs lag op € 413.000,-. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De gemiddelde verkooptijd is wat langer dan het laatste kwartaal van 2020 en lag nu op 34 dagen. Maar dat is toch nog fors meer dan begin 2020, toen lag dit namelijk op 43 dagen. Voor de meeste woningen lag de verkooptijd rond de 20 dagen; voor vrijstaande woningen was dit 76 dagen.

 

Born: NVM.nl.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten