Nog steeds een goed moment om te kopen én verkopen

Gepubliceerd op 14 april 2020

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2020

Landelijke markt

Bij de bekendmaking van de woningmarktcijfers van het laatste kwartaal van 2019, typeerde NVM voorzitter Onno Hoes de status van de woningmarkt nog als 'woningnood'. Amper twee maanden later bereikte de coronacrisis ons land. Wat zou dat voor de woningmarkt betekenen? De NVM constateerde de afgelopen weken gelukkig dat de verkoop van woningen op peil bleef. “De enorme krapte op de markt is er nog steeds en de voorwaarden voor het kopen van een woning zijn nog steeds gunstig.”

Lana Gerssen, voorzitter NVM-vakgroep Wonen, vult aan: "Er zijn 0,6% minder woningen verkocht dan in het 1e kwartaal 2019. De gemiddelde verkoopprijs nam met 9,6% toe ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde transactieprijs bedraagt nu € 326.000,-.” Dat is wellicht te verklaren: "Er zijn slechts 31.700 woningen te koop gezet het afgelopen kwartaal. Dit is 10,6% minder dan vorig jaar en het laagste aantal in 5 jaar. Een potentiële koper kon in het 1e kwartaal 2020 uit slechts 2,8 woningen kiezen," aldus Gerssen.*

Woningmarkt regio Den Bosch

Ook in onze regio zien we dat er ongeveer hetzelfde aantal woningen is verkocht als dezelfde periode vorig jaar. Het verschilt echter sterk per type woning: het aantal tweekappers en vrijstaande woningen dat is verkocht, is exponentieel gestegen, met respectievelijk 24,1% en 15,5%. Tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen zijn er echter een stuk minder verkocht.

De gemiddelde transactieprijs is met 8,9% gestegen ten opzichte van vorig jaar en lag afgelopen kwartaal op € 355.000,-. De verkooptijden zijn enorm gezakt; gemiddeld met maar liefst 14,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. En voor hoekwoningen is de tijd zelfs gehalveerd!

Effecten Coronacrisis op de woningmarkt

Omdat de woningmarkt een vertrouwensmarkt is, is nog niet duidelijk wat de gevolgen voor de langere termijn zijn. Nu is het nog steeds een goed moment om te kopen én te verkopen. Het aantal woningen dat verkocht is, is in de week van 30 maart tot zondag 5 april met 4% toegenomen in vergelijking met de week ervoor. Huishoudens met concrete aankoopplannen, die op het punt staan om de stap te zetten, zetten deze gewoon door. Makelaars in heel Nederland geven aan dat er weliswaar minder kijkers zijn bij een woning, maar deze wel serieus zijn. Dit is wat ook wij, bij Makelaar073, op dit moment ervaren.

Bron: NVM.nl

*De NVM sluit het kwartaal af op 15 maart en berekent de transactiecijfers over de periode 16 december – 15 maart. De periode van sociale onthouding startte maandag 16 maart na een aankondiging op donderdag 12 maart. De effecten hiervan zijn dus nog niet zichtbaar in bovengenoemde cijfers.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten