NVM Open Huizen Dag – 10 tips voor kijkers

Gepubliceerd op 31 maart 2017

Gaat u morgen ook huizen kijken tijdens de NVM Open Huizen Dag?

Tussen 11.00 en 15.00 uur zetten weer heel wat verkopers hun deuren open. Bent u ook al tijden op zoek naar uw droomhuis, of bent u zich pas net aan het oriënteren? In beide gevallen kan de NVM Open Huizen Dag uitkomst bieden. Wie deze dag optimaal wil benutten, kan zich het best zo goed mogelijk voorbereiden. Hoe u dat doet? Wij geven u graag onze tips.

Vóór de NVM Open Huizen Dag

Enkele dagen voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag kunt u zich al voorbereiden, zodat u het meeste uit de dag kunt halen.

1. Bedenk welke eisen u aan een woning stelt

Hoeveel kamers heeft u minimaal nodig? Wat voor indeling zoekt u? Wilt u een instapklare woning, of zoekt u juist een opknapper? Welke plaatsen en wijken spreken u aan en welke juist niet? Moeten de woning en de wijk kindvriendelijk zijn? Probeer al deze wensen en eisen op een rijtje te krijgen, zodat u gericht naar geschikte woningen kunt zoeken.

2. Maak een lijstje met woningen die u wilt gaan bekijken

Logisch misschien, maar het is wel zo handig om u van tevoren al goed te oriënteren op woningen die meedoen met de NVM Open Huizen Dag én die u geschikt lijken. Bekijk op de kaart waar alle woningen liggen en stippel de makkelijkste route uit. Houd er natuurlijk ook rekening mee dat sommige bezoekjes wat uit kunnen lopen en dat u wellicht een keer wat langer onderweg bent.

3. Schrijf van tevoren al uw vragen op

Bij het bekijken van een woningpresentatie op internet schieten u ongetwijfeld al wat vragen te binnen. Hoe is de isolatie van de woning? Hoe is de buurt? Wat voor mensen wonen er in het algemeen? Hoe zijn de uitvalswegen? Schrijf al deze vragen meteen op, zodat u ze niet vergeet te stellen tijdens het bezichtigen van de woning.

4. Zet uw wensen ook eens ‘n keer opzij

Probeer uw wensen en eisen ook eens los te laten en eens op bijzondere woningen af te stappen. Bent u eigenlijk op zoek naar een tweekapper? Ga dan bijvoorbeeld ook eens kijken naar een woonboot, een loft of een oud klooster dat verbouwd is tot een woningencomplex met meerdere woningen. Of wat dacht u van een oude boerderij met een aangrenzende B&B? Door af en toe uit uw comfort zone te stappen, komt u wellicht tot nieuwe inzichten en ideeën.

5. Leg pen, papier en rolmaat klaar

Het voelt misschien wat voorbarig, maar soms is het toch fijn als u tijdens de Open Huizen Dag alvast wat gegevens of bevindingen kunt noteren. Zo kunt u zich achteraf beter herinneren hoe de situatie in de woning was en wat de plus- en minpunten waren. Wilt u dingen opmeten of ergens een foto van maken? Vraag dan altijd even aan de verkopers of zij hiermee akkoord gaan, dat is wel zo beleefd.

Tips voor de dag zelf

De dag zelf is aangebroken en u heeft zich goed voorbereid. Let ook nog even op de volgende punten voor een geslaagde dag:

1. Neem uw geplande route mee

U heeft een mooie route uitgestippeld met woningen die u wilt bekijken. Vergeet deze dan natuurlijk ook niet uit te printen en mee te nemen. Zo kunt u na elke woning makkelijk opzoeken welke woning ook alweer de volgende op de planning was. Dat scheelt u tijd en gedoe met het opzoeken van de woningen op uw telefoon.

2. Denk ook aan een lunchpakketje

U bent al gauw zo’n vier uur onderweg. En ook al bieden veel verkopers u vast een kopje koffie aan, het is verstandig om toch wat te eten en te drinken mee te nemen in de auto. Het gevoel van honger zorgt voor een vermindering van uw concentratie en dat willen we natuurlijk voorkomen. Leg wat broodjes, wat fruit en een flesje water op de achterbank zodat u onderweg kunt eten en niet halsoverkop op zoek moet naar een tankstation.

3. Wees niet bang om snel weg te gaan

Als u binnenstapt en het eerste gevoel is al meteen niet goed, voelt u zich dan niet bezwaard om snel weer weg te gaan. Als u langer blijft, houdt u de verkopers ook alleen maar op, terwijl zij hun tijd wellicht beter aan een andere kandidaat kunnen besteden. En ook uw eigen tijd verspilt u hiermee. Zeg gewoon eerlijk tegen de verkoper dat u denkt dat iemand anders gelukkiger zal worden in zijn woning, bedank hem vriendelijk en stap naar buiten. Op naar de volgende woning.

4. Stel gerust al uw vragen

Verkopers zijn vaak al een tijdje bezig met de verkoop van hun woning en hebben al wat bezichtigingen achter de rug. Zij staan er dus niet van te kijken wanneer u gedetailleerde vragen stelt. Sterker nog: ze vinden het waarschijnlijk alleen maar leuk dat u geïnteresseerd bent. En kunnen aan uw vragen peilen wat u in een huis zoekt en of u een geschikte bewoner van het huis zou zijn. Gewoon stellen dus!

5. Informeer naar de vervolgstappen

Informeer altijd wie de verkopend makelaar is en welke vervolgstappen u kunt ondernemen indien u geïnteresseerd bent. Ook wanneer u bij een bepaalde woning twijfels heeft. Heeft u de contactgegevens van de makelaar, dan heeft u in elk geval de mogelijkheid om een vervolgafspraak in te plannen, of u er nu gebruik van gaat maken of niet.

Veel plezier!

De Open Huizen Dag kan een hele leuke dag zijn. Wie weet vindt u onverwacht het huis van uw dromen? Wij wensen u veel plezier en succes morgen!

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten