NVM Open Huizen Dag – 10 tips voor verkopers

Gepubliceerd op 30 maart 2017

Aanstaande zaterdag, op 1 april, is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag!

Tussen 11.00 uur en 15.00 uur trekken weer heel wat huizenzoekers eropuit om woningen te bekijken. Heeft u zelf een woning in de verkoop en doet u mee aan de NVM Open Huizen Dag? Zorg dan dat u goed voorbereid te werk gaat. U heeft ongetwijfeld al wat opgeruimd ter voorbereiding op zaterdag, maar heeft u ook aan de tuin gedacht? En heeft u eraan gedacht om uw Open Huis op Facebook te delen? Lees hieronder onze tips voor een goede voorbereiding én voor de dag zelf.

Voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag

Enkele dagen voorafgaand aan de NVM Open Huizen Dag kunt u al heel wat voorbereiden.

1. Promoot uw woning op social media

Kondig uw Open Huis aan op social media zoals Facebook en Instagram, plaats er mooie foto’s bij en vraag aan uw vrienden om dit te delen. Voeg eventueel een link toe naar uw woningpresentatie op onze website, zodat men alvast wat informatie kan lezen. Heeft u een woningvideo laten maken? Deel ook deze online, dat kan u zomaar een paar extra kijkers opleveren.

2. Zorg voor een opgeruimde woning

Misschien een open deur, maar kijk nog eens écht kritisch naar uw woning. Ruim rondslingerende spullen en speelgoed op. Zorg voor een wat neutraler interieur door uw meest persoonlijke spullen en accessoires op te bergen; hierdoor kunnen kijkers zich beter voorstellen hoe het is om ooit zelf de woning te betrekken. Maak alles ook goed schoon en geef daarbij vooral het sanitair wat extra aandacht: geen kalk- of schimmelplekken in de douche!

3. Vergeet ook uw tuin of balkon niet

Ook uw buitenruimtes mogen even een opfrisbeurt krijgen. Zorg ervoor dat uit de kluiten gegroeide struiken gesnoeid zijn, veeg zand en bladeren van de stoep en koop wat vrolijk gekleurde plantjes om her en der in de tuin te plaatsen. Zorg er ook voor dat er een gezellig zitje te zien is in de tuin en kleed deze aan met wat sfeervolle kussens, lantaarns en een mooi dienblad met een vrolijke karaf en waterglazen.

4. Wees voorbereid op vragen

Bereid u zich erop voor dat kopers allerlei uiteenlopende vragen zullen stellen. Van vragen over de buren en de wijk, tot vragen over bouwconstructies, maandlasten, faciliteiten in de buurt, vanaf welke kant de zon opkomt en welke gordijnen u achterlaat in de woning. Loop dus alle informatie nog eens goed door van tevoren.

5. Zorg dat u genoeg brochures heeft

Sommige kijkers zien zoveel woningen op een dag, dat ze aan het eind niet meer weten wat ze gezien hebben. Zorg er dus voor dat u wat brochures met foto's van uw woning klaarlegt om mee tegeven, zodat men alles nog eens rustig na kan lezen.

Tips voor op de dag zelf

Ook op de dag zelf kunt u nét dat stapje extra nemen, om een nog betere indruk achter te laten bij de kijkers.

1. Zorg voor een optimale presentatie

U heeft uw woning al mooi opgeruimd en schoongemaakt, maar op de dag zelf zetten we nog even de puntjes op de i. Ruim het aanrecht op en de vaatwasser uit, zorg dat de was is weggewerkt en maak alle bedden op. Zorg voor een frisse geur: ventileer alle ruimtes nog even goed en zet hier en daar een milde geurkaars of wat geurstokjes neer. Een paar mooie boeketten op de tafels zorgen voor een welkom en vrolijk gevoel. En ja, de alombekende truc met de geurige, versgebakken appeltaart werkt écht.

2. Geef de bezoekers de ruimte

Wees gastvrij, leid alle kijkers goed rond en geef ze genoeg informatie, maar geef ze ook de ruimte om zelf wat rond te kijken. Het is immers geen bezichtiging, maar een Open Huis en dat is toch wat informeler. Bied ze na de rondleiding ook een kopje koffie aan, met een stukje van die overheerlijke zelfgebakken appeltaart; een goed moment om een gesprek aan te knopen.

3. Beantwoord alle vragen eerlijk

Geen enkele woning is 100% perfect en dat weten kijkers ook. Wees dus eerlijk bij het beantwoorden van vragen. Dat is wel zo vriendelijk en eigenlijk ook verplicht: u heeft namelijk een mededelingsplicht als verkoper. Weet u het antwoord op een bepaalde vraag niet? Geef dat dan aan en zeg dat u het geen probleem vindt om dit voor de kijker op te zoeken en op later moment door te geven. Dit is meteen een goede manier om in contact te blijven met deze potentiële koper!

4. Accepteer dat er ook kijkers zijn die niet van plan zijn te kopen

Er zijn vaak ook kijkers die nog niet heel serieus op zoek zijn en de Open Huizen Dag aangrijpen om zich op een wat informelere manier alvast te oriënteren op de woningmarkt. Accepteer dit en leid ook hen gewoon rond. En wie weet laat u zo’n positieve indruk achter dat er toch nog wat uit voortkomt.

5. Geef aan welke vervolgstappen kijkers kunnen nemen

Zorg ook voor een goede afwikkeling van de bezoeken. Geef hen een brochure en de contactgegevens van uw makelaar mee. Noteer ook de gegevens van de bezoekers, zodat deze achteraf terug kunnen worden gebeld om naar een reactie te vragen.

Veel succes!

Wij duimen ervoor dat iedereen een succesvol Open Huis mag hebben. Heel veel succes en laat ons weten hoe het verlopen is!

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten