Optie op een huis: feit of fabel?

Gepubliceerd op 13 augustus 2018

Een veelgebruikte term - maar wat houdt het eigenlijk in?

Een ‘optie op een huis’; een term die je ongetwijfeld al eens voorbij hebt horen komen. Maar wat houdt een optie op een huis precies in? En in welke gevallen kan een optie gebruikt worden? We leggen het je uit.

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen de aankoop van een nieuwbouwwoning en de aankoop van een bestaande woning. Het aankoopproces verloopt namelijk wat anders bij een nieuwbouwwoning dan bij een bestaande woning. Hierdoor moet de term ‘optie’ ook anders worden gebruikt.

Optie op een huis bij nieuwbouw

Bij de aankoop van een nieuwbouwhuis vinden er geen bezichtigingen plaats, de woning is immers nog niet gebouwd, en er vindt ook geen onderhandeling plaats. De prijzen van de woningen staan vast. Geïnteresseerden schrijven zich in voor het project, waarna er door middel van loting bepaald wordt welke potentiële kopers als eerste de keuze hebben. De ingelote kandidaten gaan op gesprek bij de verkopende partij om de mogelijkheden te bespreken. Ben je als kandidaat enthousiast over het project en de woningen, dan kun je een optie op een huis binnen het project nemen.

Een optie geeft jou als koper de keuze om door een eenzijdige verklaring een koopovereenkomst met de verkopende partij te sluiten. Jullie zijn het beide eens met de voorwaarden van de koop, maar je krijgt als koper bijvoorbeeld nog een week bedenktijd, waarna je definitief mag besluiten om de koop wel of niet door te zetten. Gedurende deze week mag de verkopende partij de woning niet verkopen aan een andere kandidaat. Een optie op een huis nemen is bij nieuwbouw een heel gebruikelijke constructie.

Optie op een bestaande woning

Ook bij de aankoop van bestaande woningen wordt de term ‘optie’ nog wel eens gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer je als kopende partij nog een paar dagen bedenktijd wenst, voordat je een bod uitbrengt. In deze periode kun je als kandidaat-koper proberen beter inzicht te krijgen in je financieringsmogelijkheden. In dit geval wordt de term ‘optie’ eigenlijk ten onrechte gebruikt. Je bent namelijk sterk afhankelijk van de goede wil van de verkoper. Een optie heeft namelijk juridisch geen kracht; besluit de verkoper toch met een andere partij in zee te gaan, dan heb je als kandidaat-koper geen poot om op te staan. De verkoper heeft geen enkele verplichting zich aan deze mondelijke afspraak te houden. Een optie op een bestaande woning is dus eigenlijk een fabeltje! De verkoper is pas verplicht zich te houden aan de afspraken met de koper, op het moment dat deze zijn vastgelegd in een koopovereenkomst en deze overeenkomst door beide partijen is ondertekend.

Feit én fabel dus?

Conclusie uit het verhaal: de term 'optie' heeft enkel juridische kracht bij de aankoop van niewbouwwoningen. Let dus op welke afspraken je maakt, wanneer je onderhandelt over een huis. Wil je er zeker van zijn dat je goede afspraken maakt? Schakel dan een NVM aankoopmakelaar in die jouw belangen behartigt.

Bron: NVM

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten