Overbieden op een woning: enkele feiten op een rij

Gepubliceerd op 01 mei 2024

Overbieden is voortaan heel gewoon. Wat gebeurde er de afgelopen tijd? 

Overbieden op een woning roept vaak veel vragen op. Hoeveel moet je overbieden? Welke factoren neem ik mee bij het bepalen van het bod? Wat bieden anderen? Hoewel deze vragen niet altijd direct te beantwoorden zijn, is het prettig om houvast te hebben bij het uitbrengen van een bod. In dit artikel geven we je een duidelijker beeld van wat er in het eerste kwartaal van 2024 werd overboden en geven wij je enkele concrete cijfers zodat je weet wat er op de woningmarkt speelt.

Volgens de NVM is in het eerste kwartaal van 2024 in ’s-Hertogenbosch op 55% van de verkochte woningen boven de vraagprijs geboden, tegenover 16% in hetzelfde kwartaal van 2023. Er is dus een aanzienlijke toename te zien van het aantal overbiedingen in onze stad. We merken de laatste weken in de markt dat dit aantal alleen maar toeneemt. Er zijn zelfs nog maar enkele woningen waarbij niet wordt overboden. Dit percentage correleert met het woningaanbod binnen het kwartaal. Zo waren er aan het eind van het eerste kwartaal in 2023 nog 346 woningen beschikbaar, terwijl dat aantal in 2024 gedaald was naar 236. Een afname in aanbod betekent vaak meer concurrentie per woning.

Om een beter beeld te krijgen van het overbieden, hebben we gekeken naar de verkoopprijzen van verschillende woningtypen in de regio Den Bosch in het eerste kwartaal van 2024. Een gemiddelde tussenwoning, met een vraagprijs van €410.969, wordt verkocht voor ongeveer €426.199. Dit betekent dat er gemiddeld €15.231 boven de vraagprijs werd geboden. Het hoogste bod op een tussenwoning was €58.961 boven de vraagprijs, die €545.000,- bedroeg. Dit resulteerde in een verkoopprijs van €603.961. Locatie, afwerkingsniveau en verduurzaming speelde een cruciale rol in dit geval. Het betrof een gewilde jaren 30-woning, met zonnepanelen, in een populair wijk, op loopafstand van het centrum van Den Bosch.

Bij vrijstaande woningen zagen we in het eerste kwartaal van 2024 een heel ander beeld. Volgens ons uitwisselingssysteem wordt er gemiddeld €98.625 onder de vraagprijs geboden op vrijstaande woningen boven de €1.000.000, waarvan er dit kwartaal maar enkele zijn verkocht. Het hoogst overgeboden bedrag boven de vraagprijs in deze categorie woningen was €25.000. Dit betrof een moderne villa uit 2016, op loopafstand van het NS-station en op fietsafstand van het stadscentrum. In de categorie woningen onder de €1.000.000 zagen wij in ons uitwisselingssysteem dat er gemiddeld €27.938 onder de vraagprijs werd geboden. 

Overbieden kent risico's, maar kan noodzakelijk zijn om een gewilde woning te bemachtigen. Je kunt een hypotheek krijgen tot maximaal 100% van de woningwaarde (taxatiewaarde). Als je meer biedt, moet je het verschil zelf financieren, dit bedrag kun je niet lenen in de vorm van een hypotheek maar moet als eigen geld worden ingebracht.

Bij het overbieden moet je rekening houden met de locatie, vraag en aanbod, verduurzaming, het afwerkingsniveau, de onderhoudsstaat en het bouwjaar van de woning. Je kunt dus niet blindelings van een gemiddelde prijs uitgaan. We raden je aan om hierover in gesprek te gaan met een aankoopmakelaar, die toegang heeft tot alle relevante woningmarktcijfers en je advies kan geven over het uitbrengen van een bod. Je kunt dit onderwerp bespreken met ons. Wij ondersteunen je graag bij het aankoopproces en bij het uitbrengen van een bod op je droomwoning. Je komt dan ‘goed beslagen ten ijs’ en maakt ook meer kans om de woning te bemachtigen.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten