Rookmelders nu ook verplicht in bestaande bouw

Gepubliceerd op 17 mei 2022

Per 1 juli 2022 gaat deze verplichting in

Per 1 juli 2022 wordt het verplicht om in elke woning in Nederland rookmelders te hebben hangen. Deze regel bestaat al sinds 2003 voor nieuwbouwwoningen, maar rookmelders worden nu ook verplicht in bestaande bouw. Het invoeren van deze regel heeft tot doel om het aantal slachtoffers van brand te verminderen.

Waarom worden rookmelders ook verplicht in bestaande bouw?

Jaarlijks vallen er veel slachtoffers doordat zij rook inademen. Met name ‘s nachts is dit een gevaar: je reukzin werkt dan namelijk niet. Je ruikt het niet als er brand ontstaat - en wordt dus ook niet wakker van de geur. Je gehoor daarentegen werkt wel uitstekend wanneer je slaapt. Daarom is het plaatsen van rookmelders zo wenselijk: deze alarmeren jou wanneer ze rook detecteren. Sterker nog, het grootste deel van de doden bij brand had voorkomen kunnen worden als er rookmelders hadden gehangen. Een rookmelder met een volle batterij kan je leven redden! Reden genoeg voor de regering om rookmelders verplicht te maken in bestaande bouw. 

Aanpassing Bouwbesluit

De regering heeft het Bouwbesluit aangepast, op advies van onder andere Brandweer Nederland en gemeenten. Per 1 juli 2022 gaat de regel in. Op elke verdieping van een woning dient tenminste één rookmelder te zijn. Ook in ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt, bijvoorbeeld een overloop, hal of gang, moet een rookmelder hangen. In een appartement moet er een rookmelder in de hal van het privégedeelte zijn. De handhaving ligt bij de gemeentelijke ambtenaren. In de praktijk zal het echter lastig zijn om achter de deur te controleren of er wordt voldaan aan de verplichting.

Wie is verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders?

Wie verantwoordelijk is voor het plaatsen van de rookmelders, verschilt per situatie.

Bij koopwoningen

Eigenaren van koopwoningen zijn zelf verantwoordelijk; zowel voor het plaatsen van de rookmelders als voor het plegen van onderhoud aan de rookmelders. Koop je een nieuwe woning? Dan is de verkoper ervoor verantwoordelijk dat hij een woning levert inclusief rookmelders. 

Bij huurwoningen

Het plaatsen van rookmelders valt onder de verplichting van de verhuurder. Wordt de verplichte rookmelder niet op tijd geplaatst, dan lopen verhuurders het risico op een huurprijsvermindering; het ontbreken van een rookmelder kan namelijk worden gezien als een gebrek. Huurder zijn verplicht om medewerking te verlenen voor het plaatsen van de rookmelder. Ook is de huurder verantwoordelijk voor onderhoud aan de rookmelder, zoals het vervangen van de batterij. Dit onderhoud valt onder het besluit Kleine Herstellingen.

Bij een (studenten)kamer

Ook bij kamerwoningen, bijvoorbeeld in studentenhuizen, is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van de rookmelders. In elke kamer dient een rookmelder aanwezig te zijn. Net als bij huurders van complete huurwoningen, dient de huurder van de kamer medewerking te verlenen bij het plaatsen van de rookmelder. Ook geldt hier weer dat onderhoud door de huurder moet worden gepleegd.

Rookmelders verplicht voor brandverzekering?

Het is logisch dat direct de volgende vraag bij je opkomt: wordt het plaatsen van rookmelders verplicht voor je brandverzekering? Voor brand ben je op twee manieren verzekerd: je spullen zijn verzekerd via je inboedelverzekering en je woning zelf is verzekerd via je opstalverzekering. Voorlopig heeft het ontbreken van rookmelders nog geen invloed op de dekking van je inboedel- en opstalverzekering. Of dit in de toekomst gaat veranderen, is nog niet duidelijk. Dit zou ook per verzekeraar kunnen verschillen.

Meer lezen?

Lees meer over dit onderwerp op de website van de Nederlandse Brandweer. Woon je niet in een nieuwbouwwoning en moet je aan de slag met het plaatsen van rookmelders? Kijk dan voor een test op de website van de Consumentenbond.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten