"Steeds minder keuze voor 'Jan Modaal'"

Gepubliceerd op 29 januari 2020

Woningmarktcijfers vierde kwartaal 2019

Landelijke markt

Afgelopen kwartaal zagen we al dat het kopen van een woning een flinke uitdaging was voor startende kopers. En de krapte houdt aan. Er worden steeds minder woningen te koop gezet, terwijl de prijzen blijven stijgen. Lana Gerssen, voorzitter van NVM-vakgroep Wonen, verwacht dat het aantal verkopen in 2020 verder zal stagneren. Gerssen: “De transactieprijs is met 8% toegenomen in vergelijking met het jaar ervoor, tot 326 duizend euro. Na enkele kwartalen van afvlakkende groei is deze groei boven verwachting. In het vierde kwartaal zijn er ruim 4% mínder woningen te koop gezet dan een jaar eerder en daarmee neemt het totale te koop staande aanbod dus verder af."

NVM voorzitter Onno Hoes vult aan: "Het lage aanbod werkt hogere prijzen in de hand en dat maakt ook dat steeds meer mensen boven de vraagprijs bieden van woningen die wél beschikbaar zijn. De koopwoningmarkt zal in het komende jaar door deze vicieuze cirkel voor steeds minder mensen toegankelijk zijn. Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog."

Woningmarkt Den Bosch

In onze regio is wederom te zien dat het aantal verkopen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar licht is gestegen. In totaal ruim 10%. Voornamelijk tweekappers en vrijstaande woningen doen het nog steeds goed. Tussenwoningen, hoekwoningen en appartementen worden wat minder vaak verkocht. Dat komt waarschijnlijk door het lage aanbod van deze typen woningen. De paar woningen dié te koop staan, zijn ook direct weer weg. Dat duidt erop dat er ook in onze regio sprake is van flinke schaarste.

Wat de actuele cijfers betreft: de gemiddelde verkoopprijs lag in de laatste drie maanden van 2019 op € 363.000,-; minder dan de prijzen rond de zomer 2019 en ook flink minder dan in het vierde kwartaal van 2018. De gemiddelde verkooptijd ligt al maandenlang rond de 41 dagen. Alleen vrijstaande woningen staan wat langer te koop: gemiddeld 85 dagen. Voor de overige typen woningen ligt het aantal dagen (ver) onder de 41.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten