Verkoop bij inschrijving – hoe werkt dat?

Gepubliceerd op 16 oktober 2017

5 tips om jou te helpen wanneer je blind een bod moet uitbrengen.

Wanneer er veel belangstelling is voor een woning, wordt er soms een verkoop bij inschrijving georganiseerd. Dat betekent dat meerdere kandidaten blind, dus zonder kennis van wat de andere kandidaten bieden, hun beste bod uitbrengen op de woning. Dat bod moet vóór een bepaalde datum en tijdstip schriftelijk aan de verkopende makelaar afgegeven zijn. Alle bieders krijgen vervolgens binnen 24 uur de uitslag van de inschrijving te horen. Heb jij het beste bod neergelegd? Dan ben jij de gelukkige koper van de woning.

 

5 tips voor verkoop bij inschrijving

Een verkoop via inschrijving kan voor kopers als zenuwslopend worden ervaren. Je hebt de woning vaak nog maar één keer gezien en moet snel een beslissing nemen. Wij geven je dan ook graag wat tips over hoe je het beste met een inschrijving kunt omgaan.

1. Zorg dat je jouw financiële situatie vooraf al in kaart hebt

In een markt waar veel kapers op de kust zijn, moet je snel kunnen handelen. Het is dus raadzaam om je financiële situatie van te voren al onder de loep te nemen met je hypotheekadviseur. Dan weet je precies wat je kunt bieden en kun je snel handelen in geval van een inschrijving.

2. Bied nooit meer dan je kunt en wilt uitgeven

Als je een woning echt graag wilt kopen, kan het verleidelijk zijn om nét een beetje meer te bieden dan dat eigenlijk verstandig is. Zeker wanneer het een verkoop bij inschrijving betreft. Probeer echter je hoofd koel te houden en vast te houden aan je maximumprijs. Hypotheekverstrekkers zijn namelijk ook onverbiddelijk.

3. Bied in absolute getallen

Wie slim denkt te zijn door '€ 1.000,- meer dan het hoogste bod’ te bieden, heeft het helaas mis. Een bod in dergelijk vorm uitbrengen is niet toegestaan. Het is een oneerlijke en tevens gevaarlijke manier van bieden; je weet immers maar nooit wat andere kandidaten hebben geboden. Je moet dus echt in absolute getallen bieden, bijvoorbeeld € 250.000,- of € 399.995,-.

4. Denk ook aan je voorwaarden

Een bod houdt meer in dan alleen de prijs; ook de voorwaarden horen daarbij. Zoals de datum van levering, een voorbehoud van financiering, of een voorbehoud dat jouw eigen woning voor die tijd wordt verkocht. Het stellen van gunstige of zelfs helemaal geen voorwaarden, kan ervoor zorgen dat een verkoper liever met jou een deal sluit dan met iemand die een hogere prijs biedt, maar minder gunstige voorwaarden stelt.

5. Schakel een aankoopmakelaar in om jou te begeleiden

Bij het kopen van een nieuwe woning is in sommige gevallen haast geboden – dat geldt zeker voor een verkoop via inschrijving. Het is prettig als je dan wordt bijgestaan door een aankoopmakelaar die jou kan adviseren over het doen van een bod en die jou belangen behartigt in dit spannende traject. Heb je behoefte aan een aankoopmakelaar? Wij begeleiden je graag. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

Blind bieden: is het niet gewoon een slimme verkooptruc?

Veel mensen denken dat het houden van een inschrijving een slimme truc van de makelaar is om de verkoopprijs op te voeren. Je bent als koper immers geneigd een extra goed bod te doen, om zo je kansen te vehogen. Maar dat idee kun je gerust laten varen, je kunt erop vertrouwen dat een makelaar de waarheid spreekt als hij zegt dat er meerdere geïnteresseerden zijn. Want er zijn altijd mensen die afhaken zodra ze dit horen – en het risico lopen dat iemand om deze reden afhaakt, terwijl er in feite geen andere kandidaat-kopers zijn, is véél te groot. Dat risico zal de verkopende partij niet willen lopen.

Advies nodig bij een inschrijving?

Wij helpen je graag bij de aankoop van jouw nieuwe woning. Als aankoopmakelaar kunnen wij jou adviseren over het bod dat je wilt gaan uitbrengen. Ook kunnen wij de fysieke handeling van het uitbrengen van het bod van jou overnemen. Zo weet je zeker dat je bieding geldig is én veilig wordt uitgevoerd.

Neem bij interesse in onze dienstverlening vrijblijvend contact met ons op. Bel naar telefoonnummer 073 – 8200 730 of stuur een e-mail naar info@makelaar073.nl.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten