Voor de markt uit verkopen, gebeurt dat veel?

Gepubliceerd op 30 april 2021

En wat kun je doen om er als koper wél tussen te komen?

Woningzoekenden vragen het ons regelmatig: “Worden er veel woningen ‘voor de markt uit’ verkocht? Het lijkt wel alsof alle huizen al verkocht zijn voordat ze op Funda staan! Kun je ons opnemen in jullie zoekersbestand, zodat we er toch tussen kunnen komen?”

Veel kopers hebben op dit moment het gevoel geen grip te hebben op de markt. En dat is begrijpelijk. De markt is in tijden niet zo krap geweest. Dus wat doe je, als je dolgraag een huis wilt kopen? En hoe ben je als eerste op de hoogte van nieuw aanbod? Wordt er echt zo vaak ‘voor de markt uit’ verkocht?

Ja, voor de markt uit verkopen gebeurt

Makelaars hebben inderdaad een uitgebreid netwerk en raadplegen dat netwerk wel eens om een geschikte koper te vinden. In sommige situaties kan deze manier van werken gewenst zijn. Bijvoorbeeld wanneer het gaat om een pand in het hogere segment, of als een verkoper behoefte heeft aan privacy tijdens het verkoopproces.

Ook komt het wel eens voor dat een makelaar binnen korte tijd twee vergelijkbare panden in verkoop krijgt. Kijkers die bij het eerste pand achter het net hebben gevist, worden dan benaderd om bij het tweede pand te komen kijken. De makelaar weet namelijk al dat de wensen van deze kijkers matchen met het pand en voorziet dat er op deze manier snel een geschikte koper gevonden kan worden.

Toch heeft verkopen via Funda meestal de voorkeur

De voordelen van een groot netwerk zijn evident. Waarom zouden we een woning dan überhaupt nog op Funda plaatsen? Bij de plaatsing op Funda komen immers werkzaamheden en kosten kijken. Toch heeft deze werkwijze de voorkeur. De taak van de makelaar is namelijk niet alleen het verkopen van een woning. De meerwaarde die een makelaar biedt is juist het verkopen van de woning tegen de beste prijs en meest gunstige voorwaarden.

Om de beste koper te kunnen vinden, is het dan ook belangrijk dat er een groot publiek bereikt wordt. Immers, hoe meer mensen op de hoogte zijn van de verkoop, hoe meer belangstelling er is voor de woning. En hoe meer kijkers je trekt, hoe groter de kans is dat de juiste koper op de woning af zal komen. Het investeren in de fotografie, marketing en Fundaplaatsing is dus absoluut z’n geld waard.

Wat kun je als koper doen?

Een verkopend makelaar werkt in dienst van de verkoper en zal altijd proberen de meest gunstige deal te sluiten. Het beste advies dat we kopers kunnen geven, is dan ook: schakel een aankoopmakelaar in. Een aankoopmakelaar is op de hoogte van de lokale markt en weet wat er speelt. Ook kan een aankoopmakelaar z’n netwerk raadplegen en proactief rondvragen bij collega makelaars naar een geschikte woning voor jou. Heb je een bepaalde woning op het oog, maar zijn er al veel bezichtigingen gepland? Dan kan een aankoopmakelaar het soms nog voor elkaar krijgen om jou ertussen te krijgen.

Neem tot slot nog de volgende tips ter harte:

  • Zorg dat je weet wat jouw financiële mogelijkheden zijn door alvast in gesprek te gaan met een financieel adviseur;
  • Houd je hoofd koel! Bepaal van tevoren wat je maximaal wilt besteden en houd jezelf daar ook aan;
  • In de huidige overspannen markt lijkt het soms alsof  je halsoverkop moet beslissen. Doe echter nooit concessies als het gaat om een bouwkundige keuring of financieringsvoorwaarden. Als er gebreken zijn, of je hebt zaken in de koopovereenkomst op laten nemen die je niet na kunt komen, dan zijn de financiële gevolgen voor jou.

Behoefte aan advies?

Wij staan je graag bij als aankoopmakelaar. Ook adviseren we je graag over de huidige markt en jouw mogelijkheden in een vrijblijvend gesprek. Neem daarvoor gerust contact met ons op!

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten