Voorlopig koopcontract

Gepubliceerd op 26 februari 2019

Waar moet je op letten?



Je hebt het huis van je dromen gevonden. De onderhandelingen hebben geresulteerd in een deal waar beide partijen tevreden mee zijn en de afspraken zijn vastgelegd in een voorlopig koopcontract. Maar waar moet je allemaal op letten bij dat voorlopig koopcontract?

‘Voorlopig’ koopcontract

De term ‘voorlopig koopcontract’ is ietwat misleidend; eigenlijk bestaat er niet zoiets als een voorlopig koopcontract. Een koopcontract is namelijk altijd bindend: zodra beide partijen het koopcontract hebben ondertekend, is er wettelijk gezien een overeenkomst gesloten. Daar is dus weinig voorlopigs aan. De meeste makelaars zullen de term dan ook niet meer actief gebruiken.

Wat veel makelaars wél doen is dat zij eerst een concept van het contract naar beide partijen sturen, zodat deze kunnen controleren of de persoonlijke gegevens en alle details rond de koop correct zijn ingevuld. Dit wordt echter ‘concept koopcontract’ of ‘concept koopovereenkomst’ genoemd – ook hier is het woord ‘voorlopig’ dus niet van toepassing.

De koopovereenkomst: wat staat er allemaal in?

Het koopcontract wordt meestal opgemaakt door de makelaar van de verkopende partij. Daar staan in elk geval de volgende gegevens in:

•    De persoonlijke gegevens van zowel de verkoper(s) als de koper(s);
•    Voor welke koopsom de woning wordt gekocht;
•    De datum van de overdracht;
•    Of en welke ontbindende voorwaarden er van toepassing zijn;
•    Een waarborgsom of bankgarantie.

Daarnaast kunnen er nog diverse andere bepalingen worden opgenomen in de akte. Ook wordt er een zogeheten ‘lijst van zaken’ toegevoegd, waarin staat vermeld welke (on)roerende zaken achterblijven of kunnen worden overgenomen door de koper. Deze lijst wordt opgesteld door de verkopende partij en kan eventueel in overleg aangepast worden. De lijst van zaken moet bij het ondertekenen van de koopakte ook ondertekend worden.

Waar moet je allemaal op letten?

Zorg er allereerst voor dat je de koopovereenkomst ontvangt vóór het ondertekenen. Zo kun je ‘m nog even rustig doorlezen en alle details dubbel checken. Controleer ook altijd zelf jouw eigen persoonsgegevens en het documentnummer van je legitimatiebewijs en dat van de andere partij. Daarnaast is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je financiële situatie. Weet wat je kunt lenen en laat je goed informeren over hypotheken en andere zaken die bij financiering komen kijken. En laat tot slot een ruime financieringsperiode opnemen in de ontbindende voorwaarden. Vraag ook, vóór het opmaken van de koopovereenkomst, aan je financieel adviseur hoeveel weken hij denkt nodig te hebben om de financiering rond te krijgen. Het vragen van uitstel is mogelijk, maar dit voorkom je liever om extra stress en spanning te voorkomen.

Zeker zijn van een juist contract? Schakel een aankoopmakelaar in!

Wil je zeker zijn van goede afspraken met de andere partij én van een waterdicht contract zonder fouten en gaten? Dan schakel je het beste een aankoopmakelaar in die jou belangen behartigt in dit spannende proces. Je makelaar heeft immers veel ervaring met het lezen van juridische documenten en weet welke informatie erin hoort te staan en welke bijlagen erbij horen te zitten.

Heb je behoefte aan een aankoopmakelaar? Wij begeleiden je graag bij de aankoop van jouw nieuwe droomhuis. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie of een kennismakingsgesprek.

 

Bronnen: Vereniging eigen huis, Notaris.nl, Knab.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten