Wat betekent de Wet betaalbare huur voor jou?

Gepubliceerd op 09 juli 2024

Sinds 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur ingegaan. 

 

Sinds 1 juli 2024 is de Wet Betaalbare Huur ingegaan.  Deze wet is vastgesteld om huurders beter te beschermen tegen de hoge huurprijzen die door de schaarste aan huurwoningen zijn ontstaan. Het is voor veel mensen met een normaal inkomen erg moeilijk geworden om een betaalbare huurwoning te vinden. Deze nieuwe wet zal daar verandering in brengen.                                

Vanaf 1 juli 2024 moeten verhuurders bij alle nieuwe huurcontracten zich houden aan een maximale huurprijs die aansluit bij het aantal punten die de woning op basis van het Woningwaarderingsstelsel (WWS) krijgt. Heeft een woning 186 punten of minder dan is men gehouden aan de huurprijs die bij het aantal punten past. Krijgt de woning meer dan 186 punten dan mag de huurprijs vrij bepaald worden. Deze wet heeft dus vooral consequenties voor het middensegment. Bij 186 punten bedraagt de huurprijs maximaal  €1.157,95. Voor woningen tot en met 143 punten kunnen er ook wijzingen optreden voor bestaande contracten. Als de huur niet overeenkomt met het puntenaantal, moet de huur in sommige gevallen direct of anders na een jaar worden aangepast. Deze regels gelden ook voor woningen van particuliere verhuurders, studentenkamers en andere onzelfstandige woonruimtes. Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente. Daarnaast moeten verhuurders per 1 januari 2025 bij nieuwe contracten een puntentelling opnemen, zodat de huurder weet wat de maximale huurprijs voor de huurwoning is. 

Als huurder kun je vanaf 1 juli 2024 nagaan of je huurprijs in lijn is met de nieuwe regels. Op de website ismijnhuurteduur.nl kun je eenvoudig controleren welke huurprijs bij jouw woning past. Daarnaast biedt de Huurcommissie een huurprijscheck aan om je hierbij te helpen. 

De Wet betaalbare huur is een grote stap richting eerlijke en betaalbare huurprijzen voor iedereen. Huurders krijgen de bescherming die ze nodig hebben en verhuurders moeten zich aan nieuwe, duidelijke regels houden. Deze veranderingen zullen er voor gaan zorgen dat wonen weer betaalbaar wordt voor veel mensen met een normaal inkomen. 

Wij, van Makelaar073, passen deze wet vanaf 1 juli toe bij onze verhuurpraktijken. We hebben de nieuwe regels en het puntensysteem goed bestudeerd en zijn er klaar voor om huurders en verhuurders te informeren over alle veranderingen en hen te helpen een woning te huren of verhuren conform de nieuwe richtlijnen. Heb je een vragen over dit onderwerp of wil je een woning verhuren of huren? Neem gerust contact met ons op.

 

 

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten