Wat is het voordeel van een aankoopmakelaar?

Gepubliceerd op 11 februari 2020

Je leest het in dit artikel

Als je je woning gaat verkopen, kun je eigenlijk niet zonder makelaar. Een makelaar stelt de woningwaarde vast, zorgt voor een goede presentatie op Funda en voert de onderhandelingen met kandidaat-kopers. Als woningzoekende kun je óók een makelaar inschakelen, om jouw belangen te behartigen. Maar wat is nu precies het voordeel van een aankoopmakelaar? Wegen de voordelen wel op tegen de kosten? Wij vertellen je in dit artikel graag waarom een aankoopmakelaar inschakelen een goed idee is.

1. Een aankoopmakelaar brengt je op verrassende ideeën

Zodra je een aankoopmakelaar inschakelt, begin je vaak met een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek zal de makelaar je allerlei vragen stellen over jouw reden om te verhuizen en wat je zoekt in een nieuwe woning. Zelf heb je wellicht al een compleet plaatje in je hoofd van jouw ideale woning, maar een aankoopmakelaar kan je soms op verrassende ideeën brengen. Heb je een bepaalde wijk in gedachten, maar staan er momenteel geen interessante woningen te koop, omdat je een bepaald aantal slaapkamers wilt? Een makelaar kan snel zien of je wellicht ergens een muur kunt doorbreken of juist bijzetten. Of misschien kan een vlizotrap wel worden veranderd in een vaste trap, waardoor de zolderruimte ineens als slaapkamer kan fungeren. Ook kan een makelaar vaak beter door een ouboullig interieur heen kijken en meedenken over de begroting voor een eventuele verbouwing.

2. Een makelaar kent de lokale markt

Een ander groot voordeel van een aankoopmakelaar is de jarenlange ervaring en lokale marktkennis die de makelaar heeft. Hierdoor kan de makelaar jouw woonwensen vertalen naar concrete woningen. Zoek je bijvoorbeeld een kindvriendelijke buurt? Een makelaar weet vaak exact welke delen van een wijk wel of niet geschikt zijn. Ook kan de makelaar vertellen of er genoeg voorzieningen in de buurt zijn waar je als gezin met kinderen behoefte aan hebt. En hoe het zit qua uitvalswegen. En zoek je een rustige woonomgeving? De makelaar is vaak op de hoogte van gemeentelijke plannen en kan je wijzen op bouwplannen die de komende jaren gaan starten. Tot slot heeft de makelaar toegang tot gedetailleerde informatie over woningen die recent verkocht zijn in een wijk en wat voor prijs deze hebben opgebracht. Zo weet je precies of een vraagprijs reëel is of niet.

3. Je emoties blijven buiten spel

Is het je wel eens overkomen, dat je totaal verliefd werd op een woning? En daardoor misschien wel bereid was over je financiële grenzen heen te gaan? Het voordeel van een aankoopmakelaar is dat die veel nuchterder en objectiever naar een woning kijkt. Hoe is de bouwkundige staat, is het huis goed geïsoleerd, is de buurt geschikt voor jullie gezinssituatie en voldoet de woning wel echt aan al je eisen? Een makelaar laat zich niet leiden door emoties en stuurt je richting een verstandige keuze.

4. Netwerk van professionals

Bij het kopen van een woning komt heel wat kijken en er moeten diverse professionals ingeschakeld worden. Denk aan een bouwkundige, een taxateur, een hypotheekadviseur en een notaris. Een makelaar werkt dagelijks samen met deze professionals en heeft daardoor een aardig netwerk opgebouwd. In sommige gevallen kan het kostentechnisch zelfs interessant zijn om in zee te gaan met een taxateur of notaris uit het netwerk van je aankoopmakelaar. Vraag er dus gerust naar!

5. De makelaar is een ervaren onderhandelaar

Onderhandelen is echt een spel. Een spel waar je de regels van moet kennen en waar je zelf ook je draai aan kunt geven. Dankzij jarenlange ervaring heeft een makelaar al ontelbaar veel onderhandelingen verricht. En is daar echt een expert in geworden. Een makelaar kent alle andere makelaars in de regio en weet hoe je het beste een boodschap op hen over kunt brengen. Een makelaar kan tussen de lijntjes door lezen en kan met subtiel taalgebruik de tegenpartij bespelen. Daarnaast heeft een makelaar een goed beeld van hoe gewild de woningen in de wijk zijn en hoeveel vergelijkbare woningen hebben opgebracht. Met deze informatie op zak, en zónder emoties, is een aankoopmakelaar een scherpe onderhandelaar.

6. Jouw belangen worden te allen tijde behartigd

We komen het wekelijks tegen: een koper koopt een huis zonder zelf een makelaar ingeschakeld te hebben en doet daardoor een véél te hoog bod. Hij betaalt daardoor veel meer dan nodig is. Dit gebeurt vaak wanneer mensen naar een andere stad of een ander stadsdeel verhuizen en de locale markt niet goed kennen. Zonde! Want een verkopend makelaar zal de koper daar niet op wijzen; die behartigt immers de belangen van de verkoper. Een aankoopmakelaar zal jou echter te allen tijde goed adviseren en jouw belangen behartigen. Ook als het aankomt op de ontbindende voorwaarden.

7. De makelaar heeft juridische kennis

Tot slot is de juridische kennis van een makelaar van groot belang. Hoe ziet een goede koopovereenkomst eruit? Staan alle artikelen erin die erin horen te staan? Zijn alle afspraken helder genoteerd? Of staan er twijfelachtige clausules in die wel eens in jouw nadeel zouden kunnen werken? Een makelaar prikt er zo doorheen en zorgt ervoor dat alle afspraken goed worden opgenomen in de overeenkomst.

Tot slot

Hopelijk is het je duidelijk geworden waarom een aankoopmakelaar inschakelen zo z'n voordelen heeft. In ruil voor de kosten krijg je waardevolle inzichten, meer kans op een geslaagde onderhandeling en meer de zekerheid van een juridisch waterdicht contract. Een aankoopmakelaar inschakelen kan je flink wat in de woningprijs besparen, neemt risico's weg en geeft je meer grip op de onstuimige woningmarkt van tegenwoordig. Een aankoopmakelaar verdient zichzelf dus altijd terug in een prettig aankooptraject, en vaak ook in kosten!

Ook Makelaar073 kun je inschakelen bij de aankoop van je nieuwe woning. Wij kunnen je gedurende het hele traject helpen met de aankoop, vanaf het zoeken naar geschikte woningen tot aan de eindinspectie en overdracht. Maar als je het leuk vindt om het zoeken naar geschikte woningen zelf te doen, kun je ook een gedeelte van het takenpakket afnemen. Dit spreken we van tevoren af en leggen we vast in een overeenkomst. Zo weten we precies wat we aan elkaar hebben. Meer weten over onze dienstverlening als aankoopmakelaar? Lees het hier of neem vrijblijvend contact op!

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten