Wat is mijn huis waard?

Gepubliceerd op 21 maart 2018

Wij leggen je uit hoe de makelaar de vraagprijs bepaalt.

Het te koop zetten van je huis is voor veel mensen een spannende stap. Er komen direct allerlei vragen in je op: hoe is de markt op dit moment? Is mijn huis makkelijk te verkopen? En: wat is mijn huis waard?

Je verwacht het misschien niet direct, maar het stellen van de juiste vraagprijs bij de start van de verkoop bepaalt grotendeels het succes van het verkooptraject. Veel mensen denken: “Beter iets te hoog beginnen, dan kunnen we de vraagprijs altijd nog naar beneden bijstellen.” Dit is echter een gevaarlijk gedachte. Het heeft namelijk vaak tot gevolg dat het langer duurt voordat er geschikte kandidaten op de woning afkomen. Met een langere doorlooptijd en noodzakelijke prijsverlaging tot gevolg; twee factoren die van negatieve invloed zijn op het verdere verkooptraject. Een te lage vraagprijs stellen is echter ook niet wenselijk, want dan trek je vaak verkeerd publiek, of krijg je uiteindelijk te weinig voor je woning. Het stellen van de juiste vraagprijs is dan ook echt een vak apart.

Wat is mijn huis waard volgens de markt?

Het komt vaak als een grote verrassing, maar wat je tien jaar geleden zelf hebt betaald voor jouw woning, doet er niet zo toe. Eigenlijk telt er bij het beantwoorden van de vraag ‘wat is mijn huis waard?’ maar één ding, namelijk: wat kopers op dít moment bereid zijn te betalen voor de woning. Om dit in te kunnen schatten, moeten er diverse vragen worden beantwoord:
•    Wat werd er recent in deze wijk voor vergelijkbare woningen betaald?
•    Hoe verhoudt jouw woning zich tot recent verkochte woningen?
•    Hoe is het afwerkingsniveau van de recent verkochte woningen en hoe goed is jouw woning afgewerkt?
•    Hoeveel serieuze zoekers bewegen zich op dit moment in jouw marktgebied en prijsklasse?

Bij het inschatten van het marktsentiment komt echt de kennis van de lokale markt kijken. Iets wat alleen een plaatselijke makelaar goed kan.

Waardebepaling huis: waar houdt de makelaar nog meer rekening mee?

Naast het analyseren van de plaatselijke woningmarkt, houdt de makelaar bij de waardebepaling van je huis ook rekening met jouw persoonlijke situatie. Waarom ga je verhuizen? Hoe snel wil of moet je verhuizen? Wat is je financiële situatie? Al dit soort factoren kunnen van belang zijn en de makelaar probeert deze dan ook eerst in kaart te brengen. Want geen woning en geen situatie is hetzelfde; dus de vraagprijs ook niet. Het blijft maatwerk.

Waarde woning na verbouwing

Vaak verwacht men dat als men veel geld in een woning stopt bij een verbouwing, dat dit automatisch resulteert in een hogere woningwaarde en dus hogere opbrengst bij verkoop. Nu is dit tot op zeker hoogte het geval, indien de verbouwing heeft geresulteerd tot een verbetering van de woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een uitbouw of dakkapel; ruimtevergrotende aanpassingen dus. Maar er zitten grenzen aan. Een twee-onder-een-kapwoning met een luxe badkamer brengt waarschijnlijk meer op dan eenzelfde type woning met een sterk verouderde badkamer. Maar het plaatsen van een badkamer van € 50.000,- betekent nog niet automatisch dat de koper ook € 50.000,- meer neer zal tellen voor jouw woning. Het resulteert vaak wél in een snellere verkoop. En dat is natuurlijk ook wat waard.

De makelaar adviseert, jij bepaalt

Welke vraagprijs jouw makelaar ook adviseert, jíj bepaalt uiteindelijk welke prijs je hanteert. Neem het advies van je makelaar echter wel ter harte; dit advies is zorgvuldig onderbouwd, op basis van de meest recente marktontwikkelingen en jarenlange ervaring.

Benieuwd wat jouw woning op dit moment op zou brengen? Ons eerste kennismakingsgesprek en de bijbehorende waardebepaling zijn altijd gratis en vrijblijvend! Lees meer op onze site of neem direct contact op.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten