Wat voor invloed heeft Corona op de huizenmarkt?

Gepubliceerd op 18 maart 2020

Wat doet het met de huizenprijzen en bezichtigingsaanvragen?

Vanwege het Coronavirus worden landelijk steeds meer maatregelen getroffen. Scholen en horeca gaan dicht en men wordt verzocht thuis te werken en sociaal contact te beperken. De maatregelen die de overheid treft zijn in het belang van de volksgezondheid, maar hebben mogelijk gevolgen voor de economie. Maar wat doet het Coronavirus nu precies met de huizenmarkt? Zien wij nu al effecten en wat zijn de verwachtingen voor de lange termijn?

NVM Open Huizen Dag geannuleerd

De eerste praktische verandering die we zien is dat de NVM de landelijke Open Huizen Dag van 28 maart heeft geannuleerd vanwege het COVID-19 virus. Vanwege de krapte die we de afgelopen maanden op de woningmarkt zagen, verwacht de NVM dat de Open Huizen Dag drukbezocht zou gaan worden. Sommige woningen zouden daardoor op één dag door tientallen mensen kunnen worden bezocht. In deze tijd waarin face-to-face contact zoveel mogelijk moet worden vermeden, vindt de NVM dit niet verantwoord. Met het annuleren van de Open Huizen Dag neemt de NVM dan ook haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en levert ze een bijdrage aan het voorkomen van verdere uitbreiding van het aantal besmettingen. De eerstvolgende NVM Open Huizen Dag zal op zaterdag 3 oktober 2020 plaatsvinden (Bron: NVM).

Woningmarkt: aanbod laag, behoefte groot

Op dit moment is het nog lastig in te schatten wat de gevolgen zullen zijn voor de woningprijzen en de algehele woningmarkt, meldt RTL Z. Het Coronavirus en de maatregelen die worden getroffen zullen voor verandering zorgen, maar een aantal zaken zal ook onveranderd blijven. Zo is er nog steeds een krapte op de markt: er zijn meer zoekende kopers dan dat er beschikbare woningen zijn. De verwachting is dat die kopers niet plotseling allemaal van gedachten gaan veranderen en stoppen met zoeken naar een woning. Wat betreft hypotheekrentes zien we niet een eenduidig beeld. Sommige geldverstrekkers hebben de hypotheekrente verhoogd, bij andere aanbieders ging de rente juist naar beneden. Kopers hebben op dit moment dus nog steeds de mogelijkheid om gunstige hypotheken af te sluiten.

Bezichtigingen en andere afspraken gaan door

De Vereniging Eigen Huis meldt dat op dit moment nog niet merkbaar is of kopers afzien van het kopen van een huis, of dat bezichtigingen, woningtaxaties, verbouwingen of de overdracht bij de notaris worden afgezegd. Ook de NVM zit nog geen grote veranderingen in de landelijke statistieken (Bron: RTL Z). Het zou echter zo kunnen zijn dat vanwege de strenge maatregelen die tot 6 april gelden er de komende drie weken minder mensen de deur uitgaan voor een bezichtiging.

Op dit moment zien wij bij Makelaar073 (nog) geen afname in het aantal bezichtigingen vanwege het Coronavirus. Afgelopen weekend hebben wij twee woningen te koop gezet, waarvoor inmiddels respectievelijk 5 en 14 bezichtigingen zijn ingepland. En er komen nog steeds nieuwe aanvragen binnen. Ook komen er nog steeds aanvragen bij ons binnen voor aankoopbegeleiding en voor het in verkoop zetten van woningen. Vooralsnog loopt alles bij ons kantoor dus nog op de normale manier door.

Wat brengt de nabije toekomst?

In het geval dat er minder mensen gaan bezichtigen, kan dat gevolgen hebben voor de woningmarkt. De biedingsstrijd wordt minder intens, waardoor overbieden niet meer noodzakelijk is om een woning te bemachtigen. De vraag is echter hoe ‘tijdelijk’ deze situatie zal zijn. "Zolang de coronacrisis overzichtelijk blijft tot een aantal weken, zie ik geen grote verschuivingen op die woningmarkt", verwacht directeur Mark de Rijke van de Hypotheekshop. "Daarvoor is de vraag nog altijd vele malen groter dan het aanbod." Houden de Coronacrisis, en dus de strenge maatregelen, langer aan, dan kan het zijn dat het consumentenvertrouwen daalt.

Wat een negatief effect teweeg zou kunnen brengen, is als de leennormen aangescherpt zouden worden. Dus dat je als koper aan strengere voorwaarden zou moeten voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek, of dat je een lager bedrag mag lenen. Vooralsnog zijn geldverstrekkers daar niet mee bezig. "Het is nog te vroeg om het over concrete aanpassingen van de voorwaarden te hebben", laat woordvoerder Carina Kloet van de Hypotheker weten (Bron: RTL Z).

Conclusie

Wat het Coronavirus met de woningmarkt en huizenprijzen gaat doen, is nu nog niet met zekerheid te zeggen. Het is aannemelijk dat de prijsstijging afneemt en de prijzen daarmee iets zullen normaliseren; goed nieuws voor kopers. Een sterke daling wordt echter vooralsnog niet verwacht.

Er zijn op dit moment nog vele kopers op de markt. Hun wil om een woning te kopen is door dit virus niet direct met de noorderzon vertrokken; getuige ook de vele bezichtigingsaanvragen die bij ons binnenkomen. Het blijft koffiedik kijken, maar wij zien op dit moment nog geen gevaar voor mensen die hun woning te koop willen zetten.

 

Geraadpleegde bronnen: NVM, RTL Z, Vereniging Eigen Huis.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten