Woning verduurzamen?

Gepubliceerd op 02 juli 2024

Begin met het creëren van een duurzaam en gezond interieur!

 

Elk jaar wordt 10,78 miljoen ton aan meubels weggegooid, waarvan 80-90% wordt verbrand. Hier zijn enkele trends en tips hoe jij hier zelf meer bewust mee om kunt gaan:

  • Upcycle en hergebruik: Geef gebruikte spullen een tweede kans. Pimp vintage meubels of gebruik oude kisten als boekenplank om afval te verminderen en je interieur een persoonlijke touch te geven.
  • Planten in je interieur: Planten verbeteren de luchtkwaliteit en voegen een vleugje groen toe aan je huis. Luchtzuiverende planten zoals de goudpalm, klimop en rubberplant zijn goede keuzes.
  • Verlichting en energiebesparing: Gebruik energiezuinige LED-lampen en investeer in slimme thermostaten en timers om energieverbruik te optimaliseren. Dit draagt bij aan een duurzamer interieur.
  • Minimalisme en tijdloos design: Kies voor tijdloze meubels en neutrale kleuren om een interieur te creëren dat lang meegaat en niet snel uit de mode raakt. Dit vermindert de behoefte aan nieuwe aankopen en vermindert afval.
  • Wat je sinds 2024 steeds meer ziet is Biophilic design: Bij het inrichten van je woning is het belangrijk rekening te houden met de natuurlijke behoefte van de mens om in contact te staan met de natuur. Dit concept draait om het integreren van elementen uit de natuur in onze leefomgeving. Je kunt dit bereiken door het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en steen en door het toevoegen van planten. Een omgeving met biophilische aspecten helpt stress te verminderen en heeft een positief effect op de gezondheid en het welzijn van mensen. Het doel is om een ruimte te creëren die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook een diepe verbinding met de natuur stimuleert, wat bijdraagt aan een gezondere en meer gebalanceerde leefomgeving.
  • Flexibele indelingen: Met meer aandacht voor modulaire meubelstukken en aanpasbare indelingen die aan verschillende behoeften kunnen voldoen, kun je de flexibiliteit centraal laten staan. Experimenteer bijvoorbeeld met scheidingswanden, uitschuifbare meubels en multifunctionele opbergoplossingen om een ruimte te creëren die zich gemakkelijk aanpast aan veranderende activiteiten en levensstijlen.

Door deze tips te volgen, kun je je interieur duurzamer maken, wat goed is voor zowel het milieu als je gezondheid.

 

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten