Woningmarkt komt in rustiger vaarwater

Gepubliceerd op 23 april 2019

Woningmarktcijfers eerste kwartaal 2019

De woningmarkt lijkt in rustiger vaarwater te komen. Toch zijn er nog wat extreme cijfers te zien.

Landelijke cijfers

"Ondanks de verwachtingen van eind 2018 stijgen de prijzen van woningen nog steeds, maar wel minder hard dan eerst het geval was. Het aantal verkopen stabiliseert en daarbij zien we ook dat de regionale verschillen in het land kleiner worden. Alle ontwikkelingen samen duiden op rustiger vaarwater, alhoewel de vraag naar woningen nog steeds groot is” stelt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Vooral voor starters en jonge gezinnen met een kleiner budget is er weinig te kiezen. De krapte in het aanbod maakt dat de gemiddelde verkooptijd op 45 dagen lag. “Daarnaast zien we daarbij ook dat voor veel kopers het plafond van wat men kan en wil betalen nu bereikt is. Een nieuwe realiteit breekt aan."

Hoe zit dat in de regio Den Bosch?

De verkooptijd ligt in onze regio wat hoger, namelijk gemiddeld 54 dagen, waar dat in dezelfde periode vorig jaar nog op 48 dagen lag. Alleen tussenwoningen en appartementen werden het afgelopen kwartaal met respectievelijk 33 en 38 dagen sneller verkocht dan het landelijk gemiddelde. Bij de gemiddelde verkoopprijzen zien we eenzelfde wisselend beeld. Voor tussenwoningen is de gemiddelde prijs ten opzichte van vorig jaar met 9,1% gestegen en die van appartementen met maar liefst 16%. Voor de overige typen woningen is de gemiddelde transactieprijs minimaal gewijzigd.

Prognose verder verloop 2019

Jaarsma: “De trends die we eind 2018 al zagen, hebben zich nu doorgezet: de afvlakking van de prijsstijging en de sterke daling in het aantal transacties is voorbij. De oververhitting is er landelijk vanaf. De markt vraagt wel nog steeds om extra aanbod in de vorm van nieuwbouw en daarnaast om minder complexiteit op het gebied van regelgeving."

Bron: NVM.nl

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten