"Koper kan nog maar uit 2 woningen kiezen"

Gepubliceerd op 20 oktober 2020

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2020

Uit de cijfers van het vorige kwartaal bleek dat de coronacrisis (nog) geen negatieve impact had op de woningmarkt. Inmiddels zijn we weer drie maanden verder en zijn we in de tweede golf beland. Hoe zien de cijfers er nu uit?

Landelijke woningmarkt

Het afgelopen kwartaal verkochten de NVM-makelaars gezamenlijk 41.583 bestaande koopwoningen: het hoogste aantal in bijna drie jaar tijd en qua verkopen het beste 3e kwartaal ooit binnen de NVM. Ten opzichte van dezelfde periode in 2019 is het een stijging van maar liefst 14,4%. NVM voorzitter Onno Hoes maakt zich, ondanks de vele transacties, grote zorgen over de toekomst van de woningmarkt. “De consument heeft nauwelijks meer iets te kiezen en daarmee zien we dat de prijsontwikkeling verder omhoog gaat."

De verkoopprijs van de gemiddeld verkochte woning in Nederland is namelijk wederom zeer sterk gestegen. Deze komt in het derde kwartaal van 2020 uit op € 354.000,-, een stijging van 11,6% ten opzichte van vorig jaar. Het is meer dan twintig jaar geleden dat de prijsontwikkeling in een jaar tijd zo hoog was.

De NVM krapte-indicator is in het 3e kwartaal op 2 uitgekomen, het laagste niveau van deze eeuw. Dat wil zeggen dat een consument bij zijn zoektocht nog maar uit twee woningen kan kiezen, terwijl dat normaal gesproken tussen de 5 en 10 woningen zijn. De gemiddelde verkooptijd bedroeg 30 dagen, zes dagen korter dan een jaar geleden.

Woningmarkt regio Den Bosch

Ook in onze regio zijn er bijzonder veel woningen verkocht het afgelopen kwartaal. De gemiddelde stijging in het aantal verkopen ligt op 23,3%, met als uitschieters hoekwoningen, tweekappers en vrijstaande woningen die het vaakst werden verkocht. De gemiddelde verkoopprijs steeg ook, met maar liefst 9,7% ten op zichte van vorig jaar, en ligt nu op € 384.000,-. De grootste prijsstijging was te zien bij tweekappers en vrijstaande woningen.

De gemiddelde verkooptijd lag de afgelopen drie maanden op 30 dagen. Daarbij lag de verkooptijd van hoekwoningen, tussenwoningen, 2-onder-1-kapwoningen en appartementen rond de 21-23 dagen, terwijl er voor vrijstaande woningen zo'n 64 dagen voor nodig waren om ze te verkopen.

Nog steeds een verkopersmarkt

Uit de cijfers blijkt wederom dat we in een verkopersmarkt zitten en dat het voor kopers erg lastig blijft. Onno Hoes heeft niet voor niets zijn zorgen geuit: "De woningmarkt heeft echt verruiming nodig van het aanbod om woningen voor een grote groep betaalbaar te houden. We hebben op korte termijn een noodplan nodig om de woningmarkt op dit vlak vlot te trekken. We begrijpen dat corona en de gevolgen hiervan de hoogste prioriteit hebben binnen het kabinet, maar de woningmarkt zou dan toch direct daarna moeten komen."

Bron: NVM.nl

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten