NVM: "Woningmarkt niet geleden onder coronacrisis"

Gepubliceerd op 09 juli 2020

Woningmarktcijfers tweede kwartaal 2020

Half maart waren we benieuwd welk effect de coronacrisis op de woningmarkt zou gaan hebben. Zou men minder gaan bezichtigen? Zou men minder vaak boven de vraagprijs gaan bieden? Zouden de hypotheeknormen drastisch gaan veranderen? En was het nu wel of niet slim om ten tijde van Corona te gaan verkopen? Allerlei vragen hielden ons bezig.

Inmiddels zijn we ruim drie maanden verder en presenteert de NVM de woningmarktcijfers van het afgelopen kwartaal. En die bevindingen zijn overwegend positief!

Landelijk: 52% woningen boven vraagprijs verkocht

Er is meer boven de vraagprijs verkocht dan ooit tevoren: maar liefst 52% van alle woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde verkoopprijs lag op € 335.000, dat is maar liefst 8,8% meer dan een jaar geleden. Dat is wellicht te verklaren door de enorme krapte op de markt. Een woningzoekende kon namelijk uit 2,7 woningen kiezen; de markt is in deze eeuw nog nooit zó krap geweest. De doorlooptijd was ook enorm kort: gemiddeld slechts 28 dagen.

Onno Hoes, voorzitter NVM: “Hoewel er in absolute zin minder kopers zijn, blijft men overbieden om de gewenste woning te bemachtigen. Nu er minder belangstelling is van beleggers en expats krijgen starters en doorstromers meer kansen. We merken dat de consument vertrouwen heeft in de veerkracht van de Nederlandse economie; men omarmt de eigen woning en denkt niet op de korte maar op lange termijn”. Ook is er steeds meer vraag naar grotere woningen, met name naar tweekappers en vrijstaande woningen. Wellicht is er behoefte aan meer ruimte omdat men meer tijd in huis heeft doorgebracht?

Regio Den Bosch: gemiddelde verkooptijd 27 dagen

Het vorige kwartaal zagen we in onze regio ook een stijging in het aantal verkochte tweekappers en vrijstaande woningen. Is dat nu nog steeds zo? Voor tweekappers wel; de stijging in het aantal verkochte vrijstaande woningen is minder groot. Hoekwoningen en tussenwoningen zijn de afgelopen periode ook veel verkocht en ook voor goede prijzen. De gemiddelde stijging in verkoopprijs is 7,9% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en lag dit kwartaal op € 356.000,-.

De gemiddelde doorlooptijd is enorm gedaald in onze regio, namelijk naar 27 dagen. Vorig jaar lag deze nog op 36 dagen; een daling van 23,4%. Met name appartementen werden in rap tempo verkocht: in slechts 19 dagen ten opzichte van 33 dagen in dezelfde periode vorig jaar.

Onze bevindingen

Onze bevindingen op kantoor bevestigen bovenstaande cijfers. Veel woningen worden voor de vraagprijs of daarboven verkocht en met name courante woningen staan maar kort te koop. Gunstig voor verkopers, maar voor starters en kopers met een krap budget blijft het een lastige markt.

Overall heeft de lockdown geen ernstig negatieve impact gehad op de woningmarkt en de versoepelingen van de maatregelen geven hoop. Maar de coronacrisis is nog niet ten einde, dus houden we de ontwikkelingen goed in de gaten.

Bron: NVM.nl

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten