NVM Online bieden: wat zijn de voordelen en nadelen?

Gepubliceerd op 16 juni 2021

Zowel voor koper als verkoper een mooi biedingssysteem

Het afgelopen jaar hebben we onze fysieke ontmoetingen moeten verminderen. Daardoor heeft de digitalisering op diverse vlakken een hoge vlucht genomen. Ook in de makelaardij kunnen we steeds meer online, zoals bezichtigen op afstand of het digitaal ondertekenen van een koopovereenkomst. Maar ook het online bieden op een huis. Voor dat laatste maken we gebruik van het platform NVM Online bieden. Hoe werkt NVM Online bieden? En wat zijn de voordelen en nadelen? We vertellen er je graag alles over.

NVM Online bieden: wat is het?

NVM Online bieden is een online platform waarop NVM makelaars beschikbare woningen kunnen plaatsen waarop geboden mag worden. Voor elke woning wordt een startprijs genoemd die minimaal geboden moet worden. Ook worden er een begindatum en einddatum vastgesteld. Geïnteresseerden kunnen zelf bepalen hoeveel ze willen bieden en moeten daarbij aangeven of ze wel of geen ontbindende voorwaarden hebben.

Elk bod dat wordt geplaatst via het biedingssysteem is openbaar. Iedereen kan dus zien hoeveel kandidaten er meebieden en wat zij precies bieden. Kandidaten kunnen ook telkens een nieuw bod uitbrengen, als ze zien dat er iemand anders meer heeft geboden. Zodra de bieding is gesloten, bespreken de makelaar en de verkoper samen de biedingen. De verkoper beslist uiteindelijk zelf aan wie hij wil verkopen. Het is dus niet verplicht om de woning te verkopen aan de bieder met het hoogste bod.

Voor- en nadelen voor de verkoper

Als verkoper beslis je zelf of je je huis wilt aanmelden op het NVM Online bieden platform. Elke situatie is anders, maar voor sommigen kan het heel interessant zijn om de woning op het biedingssysteem aan te melden.

Voordelen voor de verkoper:

  • Het is makkelijk, overzichtelijk en snel
  • Kopers kunnen door andere biedingen getriggerd worden om een hoger bod uit te brengen, wat de prijs verder opdrijft
  • Je kiest nog steeds zelf aan wie je verkoopt. Dat hoeft niet per se de bieder met het hoogste bod te zijn

Nadelen voor de verkoper:

  • Het is niet gratis: je betaalt een bedrag om je woning op NVM Online bieden aan te melden

 

Voor- en nadelen voor de koper

Als je als koper geïnteresseerd bent in een woning die via NVM Online bieden wordt aangeboden, zul je hieraan mee moeten doen. Toch heeft deze wijze van bieden wel degelijk voordelen voor jou als koper.

Voordelen voor de koper:

  • Het is transparant en overzichtelijk, dat is de traditionele manier via de ‘gesloten envelop’ niet
  • Je ziet exact wat andere kandidaten bieden en kunt jouw bod daarop aanpassen
  • Je kunt een ‘autobod’ instellen: zodra iemand biedt, brengt het systeem voor jou automatisch een hoger bod uit. Je kunt hierbij uiteraard je maximale bod instellen, zodat het systeem niet eindeloos hoger blijft bieden

Nadelen voor de koper:

  • Je ziet van de andere kandidaten alleen welke prijs ze hebben geboden, niet welke voorwaarden ze stellen
  • De hoogste prijs bieden maakt je niet automatisch koper; dat beslist de verkoper uiteindelijk zelf
  • Indien er veel kandidaten meebieden, kan dat de prijs opdrijven

 

Tips voor kopers

Als koper is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Zorg dat je goed op de hoogte bent van je financiële situatie, zodat je weet wat je kunt. Bepaal van tevoren je maximale bod en houd je hier ook aan. En vergeet niet je ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. Het is altijd mogelijk om een aankoopmakelaar in te schakelen, zodat deze je kan begeleiden tijdens het proces. Dan weet je zeker dat je niets verkeerd kunt doen.

Gebruik maken van NVM Online bieden?

Of wil je er meer over weten? Neem gerust contact met ons op. Wij staan je graag te woord.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten