Prijsstijgingen woningmarkt zetten door

Gepubliceerd op 09 oktober 2023

Woningmarktcijfers derde kwartaal 2023

De cijfers van het afgelopen kwartaal laten wederom een gunstig beeld zien, met name voor verkopers. Het aantal transacties is op peil gebleven, de prijzen zijn licht gestegen ten opzichte van vorig kwartaal en de krapte neemt weer iets toe.

 

Landelijke woningmarkt

Ondanks de zomerperiode, waardoor het in het  derde kwartaal traditiegetrouw altijd wat rustiger is op de woningmarkt, zat er afgelopen kwartaal genoeg dynamiek in de markt. 

De gemiddelde verkoopprijs die voor een woning werd neergelegd lag op € 422.000,- en 45% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde prijs lag in het vorige kwartaal 1,7% lager en toen werden ook minder woningen boven de vraagprijs verkocht: 39%. 

Met name vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen laten een flinke prijsstijging zien ten opzichte van vorig kwartaal. Ten opzichte van een jaar geleden spreken we echter van een lichte prijsdaling. Toen werd ook maar liefst 66% boven de vraagprijs verkocht.

Het verkopen van een woning duurt nu gemiddeld 33 dagen. Dat is 6 dagen langer dan in dezelfde periode vorig jaar. 82% is binnen een kwartaal verkocht. Op het toppunt van de woningmarktgekte (2020-2022) werd 90-95% binnen een kwartaal verkocht. 

Ondanks de goede cijfers, is het aantal woningzoekenden toch opgelopen dit jaar, waardoor de krapte op de markt weer wat is toegenomen. Dit wakkert op zijn beurt de concurrentie tussen kopers aan, wat weer resulteert in overbieden. Een ontwikkeling die enige zorgen baart, aldus Lana Gerssen, makelaar en voorzitter NVM-vakgroep Wonen. 

Aan de NVM Open Huizen Dag op zaterdag 30 september namen 9.000 te koop staande woningen deel, waar 55.000 bezoekers op afkwamen. “Maar het is niet genoeg. De enige manier om dat op te vangen is bouwen: in de stad, op het platteland én voor alle groepen woningzoekenden. Alleen dan komt de noodzakelijke doorstroming op gang", aldus Gerssen.

 

Woningmarkt regio Noordoost-Noord-Brabant

In onze regio lag de gemiddelde verkoopprijs op € 441.000,-. Dit is 3,7% hoger dan het vorige kwartaal en 0,7% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Dus zowel op kwartaal- als op jaarbasis zijn de prijsstijgingen in onze regio iets forser dan het landelijk gemiddelde.

37% van alle verkochte woningen werd boven de vraagprijs verkocht; dit gold met name voor tussenwoningen (58%). Het verschil tussen de vraagprijs en uiteindelijk verkoopprijs was gemiddeld -0,6%; we blijven er dus erg dicht bij zitten.

Landelijk gezien ligt de krapte-indicator op 2,7. Dit wil zeggen dat een koper gemiddeld tussen 2,7 woningen kan kiezen. In onze regio ligt de krapte-indicator op 2,9 en is de keuze dus net iets ruimer. 

De gemiddelde verkooptijd lag afgelopen kwartaal op 32 dagen, waarbij tussenwoningen en hoekwoningen over het algemeen nog veel sneller worden verkocht en vrijstaande woningen er juist wat langer over doen.

 

Bron: NVM.nl.

 

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten