Steeds meer beweging in woningmarkt

Gepubliceerd op 08 juli 2023

Woningmarktcijfers tweede kwartaal 2023

 

De koopwoningmarkt leeft op en vertoont weer dynamiek. Dat blijkt uit de cijfers van het afgelopen kwartaal die de NVM deze week publiceerde. Dit is zowel voor kopers als voor verkopers gunstig.

Landelijke woningmarkt

Er zijn het afgelopen kwartaal meer woningen te koop gezet (29%) dan begin dit jaar en het aantal transacties is ook gestegen. Er werden in het tweede kwartaal maar liefst 20% meer woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Met name 2-onder-1-kapwoningen en vrijstaande huizen werden goed verkocht.

Een onvermijdelijk gevolg van die vele transacties is echter dat het aantal beschikbare woningen, en dus de keuze voor woningzoekenden, weer wat afneemt. De krapte op de woningmarkt is daardoor weer wat toegenomen: van 3,2 in het eerste kwartaal naar 2,8 in het tweede kwartaal.

Na enkele maanden van prijsdalingen, stegen de vraagprijzen weer. De gemiddelde verkoopprijs lag op € 410.000,-. Dat is 3,4% hoger dan in het eerste kwartaal van dit jaar. Voor deze tijd van het jaar overigens een normale ontwikkeling; in het voorjaar worden er nu eenmaal meer huizen verkocht dan in de wintermaanden. De prijzen lagen gemiddeld wel 8,9% lager dan in dezelfde periode in 2022.

39% van de woningen werd boven de vraagprijs verkocht. Flink minder dan vorig jaar; toen was dat nog 82%. De gemiddelde verkooptijd was wel een stuk korter en lag de afgelopen periode rond 35 dagen, ten opzichte van 42 dagen vorig kwartaal.

Positieve trend tweede helft 2023

De NVM hoopt en verwacht dat deze goede dynamiek zich in de tweede helft van het jaar zal doorzetten. Dit is echter sterk afhankelijk van de aanwas van nieuw woningaanbod. Er zijn namelijk nog altijd meer woningzoekenden dan beschikbare koopwoningen. De prijsstijging die we afgelopen kwartaal zagen zou een mooie aanjager kunnen zijn voor woningeigenaren om hun woning te koop te zetten.

Woningmarkt regio Noordoost-Noord-Brabant

Ook in onze regio zet de positieve lijn zich door. Deze ontwikkelingen merkten we zelf ook in de markt - en dit wordt nu bevestigd in de kwartaalcijfers van de NVM.

De gemiddelde verkoopprijs lag in onze regio op € 420.000,- afgelopen kwartaal; iets hoger dan het landelijk gemiddelde. Vorig kwartaal lag dit nog op € 412.000,-. De prijsstijging is in onze regio procentueel gezien dus niet zo hard gegaan als op landelijk niveau.

Een jaar geleden werd er nog flink overboden. In het tweede kwartaal van 2022 werd 75% van de woningen in onze regio boven de vraagprijs verkocht. Nu wordt dat veel minder gedaan: nog 31% van de verkopers kon op een overbieding rekenen. Het verschil tussen de vraagprijs en de uiteindelijke transactieprijs ligt nu gemiddeld op -1,2%, waar dit een jaar geleden nog 4,9% was. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden.

Het aantal transacties lag 26% hoger dan vorig kwartaal, maar wel nog iets lager dan een jaar geleden, met een verschil van -2%.

De gemiddelde verkooptijd lag op 34 dagen. Dat is een stuk vlotter dan aan het begin van dit jaar; toen duurde het gemiddeld 47 dagen voordat een woning werd verkocht. Met name tussenwoningen en hoekwoningen werden vlot verkocht; bij vrijstaande woningen duurde het wat langer.

Al met al zien we dus ook in onze regio een positief beeld. We verwachten dan ook dat deze ontwikkeling zich, na de jaarlijkse zomerdip, in september mooi doorzet.

Bron: NVM.nl.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten