Prinsjesdag 2023: dit verandert er op het gebied van wonen

Gepubliceerd op 29 september 2023

Deze plannen stonden in de Miljoenennota

 

De derde dinsdag van september is het vaste prik: Prinsjesdag. De plannen voor het nieuwe jaar worden bekendgemaakt. Wat staat er te gebeuren op het gebied van wonen, energie en belasting? We zetten de belangrijkste plannen voor je op een rij.

 

Sidenote: demissionair kabinet voert geen nieuwe plannen door

Omdat we momenteel met een demissionair kabinet te maken hebben, mogen er geen nieuwe plannen worden doorgevoerd. Er worden dan ook geen ingrijpende wetsvoorstellen naar de Tweede Kamer gestuurd en voorstellen die al in behandeling zijn, worden afgerond na een nieuwe kabinetsformatie. Onderstaande plannen waren wel al rond voor de val van het kabinet.

 

Maatregelen woningmarkt

De volgende maatregelen omtrent de woningmarkt zullen in werking treden:

Extra hypotheek bij aankoop duurzame woning

In 2024 is de hoogte van het energielabel van een woning van invloed op hoeveel hypotheek je krijgt. Hoe duurzamer de woning die je koopt, hoe hoger het bedrag dat je kunt lenen:

Label E, F en G: € 0,- extra lenen

Label C en D: € 5.000,- extra lenen

Label A en B: € 10.000,- extra lenen

Label A+ t/m A+++: € 20.000,- extra lenen

Label A++++ > € 40.000,- extra lenen

Label A++++ > met energieprestatiegarantie van minimaal 10 jaar: € 50.000,- extra lenen

Extra hypotheek voor verduurzaming bestaande woning

In 2024 kun je extra hypotheek krijgen wanneer je jouw bestaande woning gaat verduurzamen. Dit geldt straks voor de energielabels A+++ tot en met energielabel G. Afhankelijk van het huidige label kun je het volgende extra lenen:

Label E, F en G: € 20.000,- extra lenen

Label C en D: € 15.000,- extra lenen

Label A+++ t/m B: € 10.000,- extra lenen

Extra hypotheek alleenstaanden

Om alleenstaanden een betere kans te geven bij de aankoop van een woning, kunnen zij straks meer lenen. Bij een inkomen vanaf € 26.000,- per jaar kan een alleenstaande € 16.000,- meer lenen.

Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen voor starters

De plannen voor het Nationaal Fonds Betaalbare Koopwoningen lagen er al even. Nu is bekendgemaakt dat er 40 miljoen euro wordt vrijgemaakt voor dit fonds. Doel van het fonds is om het kopen van een nieuwbouwwoning voor meer starters haalbaar te maken. Met de bijdrage kunnen zij een woning onder de marktwaarde kopen.

 

Maatregelen energie

Dit zijn de maatregelen omtrent energie:

Tijdelijk noodfonds Energie blijft nog even in stand

Tot en met maart 2024 blijft het Tijdelijk Noodfonds Energie in stand voor mensen die in de problemen komen door een laag inkomen en hoge energielasten. Er wordt 60 miljoen euro voor gereserveerd in 2024.

Belasting op gas omhoog, belasting op elektriciteit omlaag

De belasting op gas stijgt per 1 januari; de belasting op elektriciteit zal juist dalen. Dit moet de verduurzaming verder stimuleren. Ook gaan naar verwachting de netbeheertarieven omhoog. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) verwacht een stijging van circa €96,- per jaar per huishouden.

Einde energieprijsplafond

In 2024 komt er een einde aan het energieprijsplafond. Huishoudens moeten vanaf 1 januari weer het volledige leveringstarief gaan betalen, inclusief belastingen. 

Geen energietoeslag voor laagste inkomens in 2024

In 2023 kon je als huishouden met een inkomen rond het sociaal minimum een energietoeslag aanvragen bij de gemeente. Deze maatregel vervalt per 1 januari. Uiteraard kun je over het jaar 2023 deze energietoeslag nog wel aanvragen, maar over het jaar 2024 dus niet meer.

Afbouw salderingsregeling zonnepanelen onzeker

Het wetsvoorstel voor de afbouw van de salderingsregeling wordt mogelijk pas afgerond zodra er een nieuw kabinet is aangesteld. Hierover moet de Eerste Kamer nog een beslissing nemen. Omdat er ook een voorbereidingsperiode nodig is voor deze afbouw, is het nog onzeker of het wetsvoorstel per 1 januari 2025 in werking kan treden.

Isolatiesubsidie voor doe het zelvers

Ga je zelf aan de slag met isolatie? Dan kun je subsidie daarvoor aanvragen. De Overheid wil hiervoor in 2024 en 2025 €27 miljoen per jaar uittrekken. Wil je weten hoe je deze subsidie aan kunt vragen? Houd dan aankomend jaar de website van Milieucentraal in de gaten. Hierop vind je altijd de meest actuele informatie.

Subsidieregelingen verduurzaming VvE’s

Voor VvE’s komen er verschillende subsidies beschikbaar. Zo wordt het budget voor de aanleg van oplaadpunten voor elektrische auto’s verhoogd. Er komt subsidie voor diverse onderzoeken voor de verduurzaming van het gebouw. Er komt een versoepeling voor monumenten en er komt extra subsidie voor het isoleren met biobased isolatiemateriaal. Daarnaast trekt de overheid extra budget uit voor het Warmtefonds.

 

Maatregelen belasting

Er worden ook diverse wijzigingen op het gebied van belasting doorgevoerd. Onder meer de volgende:

Hogere grens startersvrijstelling

Kopers tot een leeftijd van 35 jaar kunnen de startersvrijstelling toepassen bij de aankoop van een woning. De woning mag dan maximaal voor € 510.000,- worden aangekocht. Voorheen lag deze grens op € 440.000,-. 

Aftrekpost wet Hillen verder afgebouwd

De aftrekpost volgens de wet Hillen wordt verder afgebouwd, naar 80% in 2024. In 2023 is dit nog 83,33%. Omdat je door deze afbouw mogelijk inkomen uit je eigen woning krijgt, kan het zijn dat je meer inkomsten belasting moet gaan betalen.

Afschaffing jubelton

De schenkingsvrijstelling voor een eigen woning, ook wel jubelton genoemd, wordt per 1 januari 2024 volledig afgeschaft. Deze schenking mag dus alleen dit jaar nog worden gedaan. Het maximale bedrag ligt in 2023 op € 28.947,- en mag aan iedere willekeurige persoon worden geschonken, zolang het maar wordt besteed aan de aankoop van een eigen woning. Vanaf 1 januari 2024 mag deze eenmalige schenking alleen nog belastingvrij tussen ouders en kinderen worden gedaan.

 

Bron: Vereniging Eigen Huis.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten