Vast energiecontract afsluiten? Per 1 juni meer keuze!

Gepubliceerd op 31 mei 2023

Dalende energieprijzen en nieuwe regeling opzegboetes werken gunstig

 

dalende gasprijzen in 2023

 

Loopt jouw energiecontract bijna af, of betaal je al een tijdje een variabel tarief? Dan is het interessant om je binnenkort te verdiepen in vaste energiecontracten. Deze waren de laatste tijd schaars, maar vanaf 1 juni worden ze weer volop aangeboden. Hoe dat precies zit, leggen we je graag uit.

Twee dure jaren

De hoge prijzen voor gas en elektriciteit hebben ons de afgelopen twee jaar flink beziggehouden. Ook het afsluiten van een vast energiecontract, zoals we dat al heel lang gewend zijn, zat er de afgelopen tijd niet in. Samen met de inflatie en de hoge prijzen voor onder meer voedsel, benzine en koopwoningen was het toch best een dure tijd. De kranten kopten er wekelijks over en de bespaartips en isolatiesubsidies vlogen je om de oren.

Sinds begin dit jaar druppelen, zij het mondjesmaat, de 1-jarige energiecontracten weer binnen. Per 1 juni zullen dit er veel meer zijn én worden er ook weer meerjarige contracten aangeboden. Goed nieuws! En dat heeft verschillende redenen.

Aanhoudende daling prijzen gas en elektriciteit

Nadat we twee jaar lang enorm hoge prijzen hebben betaald voor energie, zijn de prijzen sinds begin dit jaar flink gaan dalen. Dit komt door de aanhoudende prijsdalingen op de groothandelsmarkten van de afgelopen maanden. Op 25 mei bereikten de gasprijzen het laagste niveau in bijna twee jaar tijd. Mooie ontwikkelingen waardoor we weer even opgelucht adem kunnen halen. Toch moeten we een slag om de arm houden, want het blijft koffiedik kijken hoe het verder zal verlopen. Het Centraal Plan Bureau denkt dat ook na 2023 de prijzen voor gas en stroom hoog blijven.

Nieuwe regeling voor opzegboetes per 1 juni 2023

De belangrijkste reden voor het terugkeren van de 1- en meerjarige contracten is toch wel de nieuwe regeling omtrent opzegboetes. Deze nieuwe regeling gaat per 1 juni van kracht.

Voorheen was de opzegboete een vast bedrag, afhankelijk van hoe lang je contract nog zou lopen. Was dit bijvoorbeeld korter dan 1,5 jaar, dan betaalde je voor zowel gas als stroom € 50,- boete; in totaal dus € 100,-. De hoogte van de tarieven van gas en stroom werd hierin niet meegenomen.

Ten tijde van de hoge energieprijzen was deze lage opzegboete een te groot financieel risico voor de energieleveranciers. Afgelopen jaar besloten zij dan ook één voor één om geen vaste energiecontracten meer aan te bieden.

In de nieuwe regeling is bepaald dat de boete wordt berekend op basis van de tarieven die de leverancier op dat moment bij nieuwe klanten in rekening zou brengen en de hoeveelheid gas of stroom die jij als klant nog zou afnemen.

Een rekenvoorbeeld:

Stel, je sluit een jaarcontract af, maar besluit na tien maanden het contract op te zeggen. Er resteert nog 250 kuub gas, wat je binnen je contract zou afnemen tegen een vast tarief van € 1,75 per kuub. Voor nieuwe klanten berekent de leverancier € 1,25 per kuub; een halve euro verschil.

Je opzegboete voor gas wordt dan als volgt berekend: 250 x 0,50 = € 125,-.

Zeg je zowel de levering van gas als die van elektriciteit op, dan komt daar uiteraard nog de boete voor elektriciteit bovenop.

De leverancier kijkt hierbij bovendien naar het jaarverbruik zoals deze was opgegeven bij het afsluiten van het contract. Heb je in de tussentijd geïnvesteerd in zonnepanelen, waardoor je gebruik is gedaald? Dan wordt deze daling helaas niet meegenomen in de berekening van de opzegboete.

Op zoek naar een vast energiecontract?

Het is nu een goede tijd om te gaan rondneuzen. Er zijn verschillende platforms die je kunnen helpen met het maken van een goede keuze, zoals:

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten