Verduurzamen woning loont

Gepubliceerd op 10 oktober 2022

Het verduurzamen van je woning wordt steeds belangrijker.

Sinds het stijgen van de gasprijzen is het verduurzamen van je woning een hot topic. Verduurzamen loont op verschillende manieren; met name voor woningen die gebouwd zijn vóór 2005. Dus heb je een wat oudere woning met een laag energielabel? Bekijk dan op welke manieren je kunt profiteren.

Voordelen verduurzamen woning

Het verduurzamen van je woning biedt verschillende voordelen. Het zorgt voor meer wooncomfort, verlaagt de maandlasten en maakt je woning sneller verkoopbaar.

Lagere maandlasten

Een duurzame woning bespaart je maandelijks veel geld. Woon je in een huis met energielabel G, dan verbruik je per jaar maar liefst 50 procent meer gas dan wanneer je huis energielabel A heeft. En ook het stroomverbruik scheelt flink: bij woningen met een G-label is het stroomverbruik de 15-25 procent hoger dan bij huizen met het hoogste label (Bron). Dat loopt al snel in de honderden euro’s per jaar. Laat staan wat dat over een periode van tien jaar doet...

Meer wooncomfort

Verduurzamende maatregelen zoals HR++-glas, dak-, muur- en vloerisolatie en het aanbrengen van tochtstrips zorgen direct voor meer wooncomfort. Niet meer die tocht langs je nek als je op de bank zit. Niet meer die ijskoude voeten als je in de keuken staat te koken. Wat een genot!

Woning sneller (en beter) verkocht

Nog een groot voordeel: wil je je woning te koop zetten dan heb je een voorsprong wanneer je huis een hoog energielabel heeft. Het blijkt namelijk dat potentiële kopers steeds kritischer kijken naar de duurzaamheid van een woning. Dus, ben je van plan je woning binnen nu en een aantal jaren te verkopen, dan is het slim om nu alvast na te denken over eventuele verduurzamende maatregelen die je kunt treffen.

Invloed energielabel hypotheek

Nog een meevaller: voor steeds meer hypotheekverstrekkers is een hoog energielabel een pre. Het kan zelfs leiden tot korting op de hypotheekrente. Ook als je in je bestaande woning energiebesparende maatregelen neemt waardoor het energielabel omhoog gaat, kun je rentekorting ontvangen.

Financiering verduurzaming

Het verduurzamen van je woning is best wel even een investering. Maar er zijn diverse manieren waarop je verduurzaming kunt financieren:

  • Maak slim gebruik van subsidies voor verduurzaming.
  • Financier energiebesparende maatregelen mee in je hypotheek.
  • Sluit een hogere hypotheek af voor het doen van investeringen.
  • Sluit een familiehypotheek af: heb je een familielid met een flinke spaarrekening? Het afsluiten van een familiehypotheek kan voor beide partijen interessant zijn. Laat je hierover wel goed adviseren en leg je afspraken goed vast.
  • Ga via je financieel adviseur na of je in aanmerking komt voor korting op je hypotheekrente.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten