Hoog energielabel bij verkoop woning steeds belangrijker

Gepubliceerd op 07 oktober 2022

Een energielabel lager dan C kan de verkoop ongunstig beïnvloeden

De ergste gekte op de woningmarkt lijkt voorbij, nu het woningaanbod groter wordt, de prijsstijgingen een stuk minder extreem zijn en het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs niet meer zo groot is. Dat geeft kopers de ruimte om weer wat kritischer te zijn op woningen - en dus ook op het energielabel.

Groter woningaanbod maakt kopers kritischer op energielabel woning

Een jaar geleden was je enorm blij als je, na de zoveelste keer achter het net te hebben gevist, éindelijk een woning had bemachtigd. Met de enorme krapte die er heerste op de woningmarkt waren de staat van het huis en de prijskwaliteitverhouding lange tijd niet heel belangrijk. Nu de markt weer wat ruimer wordt, en kopers weer meer keuze hebben, worden zij ook steeds kritischer. En met de huidige hoge prijzen voor gas en energie wordt ook het energielabel van de woning steeds belangrijker.

Niet lager dan energielabel C

Uit cijfers van Funda blijkt dat er nog steeds duizenden huizen te koop staan met een laag energielabel E, F of G. Het is niet zo dat die niet verkocht worden, maar er zijn wel degelijk consumenten die niet willen bieden op een woning met een energielabel lager dan C. En ook kan het doorwerken in de verkoopprijs: kopers houden meer rekening met eventuele verduurzamingskosten. Dat constateert ook makelaarsvereniging NVM: "We zien een prijsverschil ontstaan tussen een woning met een minder goed label versus een nieuwe woning", zegt NVM-voorzitter Lana Gerssen.

Verduurzamen loont

Het hebben van een hoger energielabel en een duurzamere woning loont dus. Het zorgt niet alleen voor meer wooncomfort en lagere maandlasten, maar is dus ook gunstiger wanneer je je huis te koop wilt zetten. Heb je een woning met een energielabel lager dan C, dan is het de moeite waard om eens te kijken op welke punten je je huis kunt verduurzamen.

Energielabel verplicht bij verkoop

Het hebben van een energielabel bij de verkoop van je woning is verplicht. Tot 2021 kon je het label eenvoudig zelf online aanvragen; sinds 2021 moet er een inspecteur langskomen om je huis te beoordelen. Deze kijkt onder andere naar de isolatie, het glas, en de verwarming van je huis. Op basis daarvan wordt er een label afgegeven. Sinds dit jaar is het ook verplicht om het energielabel te vermelden in de woningadvertentie op bijvoorbeeld Funda.

Bron: NOS.nl.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten