Woningmarkt gunstiger voor kopers

Gepubliceerd op 11 oktober 2022

Kwartaalcijfers derde kwartaal 2022

Het tweede kwartaal zagen we een nieuwe tendens in de woningmarkt: er leek meer lucht en ruimte te komen. En ook afgelopen kwartaal laat dezelfde tendens zien. De woningmarkt wordt rustiger en ruimer, blijkt uit de kwartaalcijfers van de NVM.

Landelijke woningmarkt gunstiger voor kopers

De woningmarkt is voor kopers een stuk gunstiger geworden ten opzichte van de afgelopen jaren. Waar er de afgelopen jaren maar mondjesmaat nieuw woningaanbod vrijkwam, nam het aanbod het afgelopen kwartaal flink toe. En ook de tijd van extreme prijsstijgingen lijkt achter ons te liggen. Waar de afgelopen jaren een jaarlijkse prijssijging van zo'n 20% niet ongewoon was, is nu de prijsstijging ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar slechts 2%. De gemiddelde verkoopprijs lag het afgelopen kwartaal op € 425.000,-, terwijl die in het vorige kwartaal nog op € 448.00,- lag. Een verschil van zo'n 5,8%. Ondanks dat werd toch nog zo'n 64% van de woningen boven de vraagprijs verkocht. Een jaar geleden was dit 81%. Het duurt gemiddeld 27 dagen voordat een woning is verkocht. Dezelfde periode een jaar geleden was dit 23 dagen.

Lana Gerssen, waarnemend NVM-voorzitter, vakgroepvoorzitter Wonen en makelaar: "De invloed van de gestegen hypotheekrente, de torenhoge energiekosten en inflatie halen de gekte uit de markt. [...] De keuzemogelijkheden voor kopers nemen toe met meer aanbod op de markt. Dat kan ook de starter op de woningmarkt helpen. De markt komt nu duidelijk in beweging en in deze veranderende markt is een professionele ondersteuning bij verkoop of aankoop juist van belang. Onze aankoopmakelaars en verkoopmakelaars kunnen hier hun waarde voor kopers en verkopers bewijzen."

Woningmarkt regio Den Bosch

In onze regio was de gemiddelde verkoopprijs afgelopen kwartaal € 441.000,-. Dat is een stijging van 4,2% ten opzichte van vorig jaar, maar een daling van 4,2% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Met name twee-onder-een-kapwoningen en appartementen zijn de afgelopen drie maanden sterk gedaald in verkoopprijs. 53% van de woningen wordt boven de vraagprijs verkocht. Dit was het vorige kwartaal nog maar liefst 75%.

Het verschil tussen de vraagprijs en verkoopprijs is fors gedaald naar gemiddeld 0,9%. Dit was vorig jaar maar liefst 5,2%. Woningen stonden ook wat langer te koop: de gemiddelde verkooptijd bedroeg afgelopen kwartaal 26 dagen. Dit alles duidt ook op een wat rustigere woningmarkt in onze eigen regio. Dit is ook te zien aan de krapte-indicator; die staat er gunstig bij. Een koper heeft op dit moment namelijk de keuze tussen gemiddeld 3,1 woningen. In dezelfde periode vorig jaar was dit slechts 1,8 woningen. 

Bron: NVM.nl.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten