Waarom zijn de huizenprijzen zo hoog?

Gepubliceerd op 23 februari 2021

En wat is de invloed van de coronacrisis?

De huizenprijzen zijn al jaren op rij aan het stijgen. Fijn voor verkopers, maar het heeft ook een keerzijde. Voor steeds meer huizenzoekers is de grens van betaalbaarheid bereikt. Met name starters hebben het zwaar; om in te stromen in de kopersmarkt heb je flink wat budget nodig op het moment.

Maar hoe kómt het dat de woningprijzen zo hoog zijn? En is de coronacrisis nog van invloed geweest? In dit blog vertellen we je graag hoe de prijzen zich zo hebben ontwikkeld. Ook blikken we vooruit op het nieuwe jaar.

Te weinig nieuwbouwwoningen

Eén van de belangrijkste factoren van de hoge huizenprijzen is het verschil in vraag en aanbod. Er is simpelweg een tekort aan beschikbare woningen. Dit tekort is ontstaan na de economische crisis van 2008. De bouw van nieuwbouwwoningen viel toen grotendeels stil en veel bouwbedrijven gingen failliet. Tussen 2008 en 2016 is het aantal bouwvakkers in Nederland ongeveer gehalveerd.

Bron: CBS.

Door het tekort aan bouwvakkers en bouwmaterialen, kan er niet aan de grote vraag naar nieuwbouwwoningen worden voldaan. Daarbij komt dat er door strengere milieuregels minder bouwvergunningen worden afgegeven. Dit leidt automatisch ook tot minder opgeleverde huizen. Het streven om 75.000 nieuwbouwhuizen op te leveren per jaar, wordt nog steeds niet gehaald. Deze krapte stuwt de huizenprijzen enorm op.

Lage hypotheekrente

Naast dat de vraag naar koopwoningen het aanbod flink overstijgt, speelt de lage hypotheekrente een belangrijke rol. Deze staat al geruime tijd historisch laag, ondanks een kleine piek aan het begin van de coronacrisis. Een huis kopen is daarom aantrekkelijk nu, vanwege de lage maandlasten. Terwijl huren op dit moment enorm duur is. Ook had de Nederlandse economie de afgelopen jaren de wind mee. De werkeloosheid was laag en het consumentenvertrouwen hoog.

Veel concurrentie

Doordat er al jarenlang sprake van krapte op de woningmarkt is, is de vraag al jarenlang hoog. Als koper kun je zomaar twee jaar bezig zijn met het vinden van een geschikte koopwoning. Er is ontzettend veel concurrentie en de keuze is klein. Wie een geschikte woning heeft gevonden, moet razendsnel handelen om er tussen te kunnen komen. Daardoor wordt er vaak boven de vraagprijs geboden, soms zelfs met tienduizenden Euro’s.

Daarbij krijgen kopers, en dan met name starters, concurrentie van beleggers die een tweede huis kopen als investering. Om dit tegen te gaan, is per 1 januari de overdrachtsbelasting voor een tweede woning verhoogd naar 8% indien men niet zelf in de woning gaat wonen. Dit zal het aantal beleggers terugdringen, waardoor starters wat meer de kans krijgen om ertussen te komen.

Weinig invloed van coronacrisis

In maart 2020, bijna een jaar geleden, vroegen we ons nog af wat de coronacrisis met de woningmarkt zou gaan doen. Zouden mensen hun verhuisplannen on hold zetten vanwege de onzekerheid die de crisis met zich meebracht? Niets bleek minder waar. Tot op heden hebben we nog geen negatief effect gezien. Het aantal verkochte woningen bleef afgelopen jaar stijgen.

Er wordt sinds 2019 wel weer flink gebouwd, maar van een echte inhaalslag op het gebied van nieuwbouwwoningen kunnen we nog niet spreken. Het vertrouwen in de woningmarkt is gebleven. En er is nog steeds sprake van een discrepantie tussen vraag een aanbod.

Wat gaan de huizenprijzen in 2021 doen?

Op dit moment zien we nog steeds dat er flink wordt overboden op woningen. In ongeveer 50% van de verkopen is dit het geval. Toch lijkt er een afvlakking te komen – en dat is ook logisch. Er komt een moment dat de limiet is bereikt. Op een gegeven moment kunnen kopers niet nog meer betalen. De vraag is of dat kantelpunt dit jaar bereikt gaat worden.

Op de hoogte blijven van de actuele ontwikkelingen en marktcijfers? Houd ons blog in de gaten.

 

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten