Wel of niet je huis verkopen ten tijde van Corona?

Gepubliceerd op 07 april 2020

Lees hier wat wij onze klanten adviseren

We zijn inmiddels zo’n 3 weken onderwerg sinds er strenge maatregelen werden ingevoerd om de verspreiding van het Coronavirus te beperken. En de duur van deze maatregelen is inmiddels ook alweer verlengd. Voorlopig werken er veel mensen thuis en zijn de scholen en horeca gesloten. Velen vragen zich af wat voor gevolgen dit heeft op de woningmarkt. Wij krijgen dan ook bijna dagelijks de vraag: moet ik mijn huis nu te koop zetten of juist niet?

De feiten: veel woningzoekenden en weinig aanbod

Bij ons op kantoor is het nog steeds enorm druk met bezichtigingen. Er is natuurlijk al maanden enorm veel vraag naar koopwoningen en er is relatief weinig aanbod. En dat is op dit moment niet anders – sterker nog, het animo lijkt de afgelopen weken zelfs nóg hoger te liggen. Dit zien NVM-voorzitter Onno Hoes en NVM Vakgroep-Wonen voorzitter Lana Gerssen ook. Hoes: “De woningmarkt is al lange tijd enorm overspannen. Door de recente ontwikkelingen neemt de vraag iets af, maar het aanbod neemt tegelijk ook wat af. Dat wil zeggen dat de krapte op de markt er nog steeds is. Dat maakt ook dat er van prijsdaling vooralsnog geen sprake is. Gemiddeld genomen wordt er nog steeds boven de vraagprijs betaald voor een woning.”

Langetermijneffecten niet te voorspellen

Wat de effecten van de coronacrisis op de langere termijn zullen zijn voor de woningmarkt is lastig te zeggen, stelt Lana Gerssen. “De woningmarkt is een vertrouwensmarkt. En wanneer deze situatie langer duurt, dan zal dat effect gaan hebben. Maar vergeet niet dat de markt al lange tijd heel krap is. De vraag is niet opeens helemaal verdwenen. Mensen zullen ergens moeten wonen, en jongeren zullen op een gegeven moment alsnog op zichzelf willen.” De meeste huishoudens die op het punt stonden om een stap op de woningmarkt te zetten, maken deze stap ook daadwerkelijk.

Het risico van wachten tot na de Coronacrisis

Wij krijgen veel telefoontjes van mensen die eigenlijk van plan waren hun woning te koop te zetten, maar nu twijfelen vanwege de Coronacrisis. Zij vragen zich af of het verstandig is om hun woning nu te koop te zetten. Deze vraag komt voort uit onzekerheid over het verloop van de Coronacrisis en wat dit de komende maanden teweeg zal brengen. Wij vragen deze klanten zich voor te stellen wat er gebeurt als elke verkoper wacht met verkopen totdat dit alles voorbij is. Je loopt dan tegen de volgende onzekerheden aan:

- Niemand weet ten eerste hoe lang dit gaat duren. Is dat nog twee maanden, zes maanden, of wellicht een jaar?
- Gaan de hypotheeknormen veranderen? En wat voor gevolgen heeft dit voor de leencapaciteit van jouw koper, maar ook voor jouw eigen leencapaciteit?
- Is jouw thuis- of werksituatie straks veranderd waardoor verkopen ineens geen optie meer is?
- Hoeveel andere verkopers willen er tegelijkertijd met jou de markt op?

Op dit moment is er nog steeds een krapte op de markt, zijn de hypotheeknormen gunstig en wordt er nog steeds goed geld neergelegd voor koopwoningen. Mensen hebben bovendien alle tijd om te bezichtigen. Als iedere verkoper afwacht tot na de Coronacrisis, voltrekt zich straks het scenario dat alle woningen tegelijkertijd de markt op gaan. De concurrentie wordt daardoor enorm hoog, waardoor het lastiger wordt een goede koper te vinden. Minder schaarste betekent vaak ook dat de nood tot overbieden er niet meer is. Gevolg: je krijgt wellicht minder voor je woning dan je op dit moment zou krijgen.

Maatregelen tijdens bezichtigingen

Als je besluit te gaan verkopen tijdens de Coronacrisis, zijn er maatregelen die je kunt nemen om de veiligheid van zowel jezelf als van de kijkers te bewaken. Onder andere door de RIVM-richtlijnen te handhaven tijdens bezichtigingen. Wij nemen zelf de volgende maatregelen:

- Wij geven geen hand
- Tijdens bezichtigingen dragen wij plastic handschoenen
- Wij geven de kijker ook plastic handschoenen
- Zowel van tevoren als na de bezichtiging poetsen wij alle deurklinken
- We bewaren te allen tijde 1,5m afstand van elkaar
- Wij vragen iedereen met klachten (hoesten, keelpijn, snotterig of koorts) thuis te blijven
- Wij makelaars blijven zelf uiteraard ook thuis indien wij klachten vertonen
- Maximaal 2 personen en 1 makelaar bij een bezichtiging
- Maximaal 2 personen en 1 makelaar bij het ondertekenen van een koopakte

Daarnaast starten wij met het geven van een virtueel Open Huis via Facebook livestream. Op die manier kunnen we een groot publiek bereiken, zonder met veel mensen contact te hebben. Geïnteresseerden kunnen vervolgens alsnog een bezichtiging inplannen. Benieuwd naar hoe dit in z’n werk gaat? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

Twijfel je nog over het te koop zetten van jouw huis?

Het kan ook nu nog steeds een hele goede zet zijn. Wij verdiepen ons daarom graag in jouw situatie om je zo goed mogelijk te kunnen adviseren. Neem contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

« ga terug
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren
sluiten